Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Tarcal és a májusi Bűbáj

2024. április 15. 16:52 - Silye Sándor

tarcal_jpg1.jpgEgy hosszú hétvége erejéig ismét bűbáj járja át Tarcal mesebeli utcáit és varázslat költözik a történelemmel gazdagon átszőtt épületekbe. Idén május 3-5. között kerül megrendezésre Tokaj- Hegyalja tavaszi minifesztiválja, a Bűbájos Hétvége. Három napon át összesen 12 helyszín várja változatos programokkal a látogatókat.

A fesztivál elnevezése mára már legendás: Könyves Kálmán ugyanis éppen Tarcalon hirdette ki – az eredeti természetesen latinul hangzott el –, hogy boszorkányok márpedig nem léteznek, és ezzel a törvénnyel sok ártatlan nőt mentett meg a kínhaláltól. És noha boszorkányok valóban nem léteznek, bűbájos borászok és vendéglátók annál inkább, amelyről bárki meggyőződhet május első hétvégéjén, Tarcalon, az idei Bűbájos Hétvége rendezvényén.

Tarcal, a bűbájjal teli település Néha mindenkinek jól esik megállni, és pár nap erejéig kikapcsolódni a szokásos mókuskerékből: vendégnek és vendéglátónak egyaránt. Míg május első hétvégéjén a tarcali borászok – bár azért nem mindenki – három napra ismét a szögre akasztják a pincekulcsot, hogy felöltsék a vendéglátói szerepkörüket; a vendégek a szorgos hétköznapokra csukhatják rá az ajtót, hogy egy ünnepi hétvégét tölthessenek el a (bű)bájos Tarcalon. Bár a település lélekszáma alig háromezer fő – s ekképpen gyalogszerrel is könnyedén bebarangolható –, széles spektrumon szolgálja ki az ide érkező vendégek igényeit. Található itt ötcsillagos SPA hotel ugyanúgy, mint a Tokajra jellemző falusi, tiszta, szépen karbantartott kerttel ékesített vendégház. Ehetünk Michelin-ajánlott, SVÉT-tag étteremben, megízlelhetjük a szláv konyha remekeit, megkóstolhatjuk a falu tortáját a helyi specialty kávézóban; vagy, ha úgy tartja kedvünk, akár egy hamisítatlan francia citromos pitébe is beleharaphatunk. Tarcal számtalan lehetőséggel kecsegtet, a Bűbájos Hétvégén azonban a főszerepet itt is, mint Hegyalján minden borvidéki faluban, a borászok és a borok kapják.

tarcal.jpgÍzelítő a Bűbájos idei programjaiból
A május 3-5. között megrendezésre kerülő Bűbájos Hétvégén idén 12 helyszín várja varázslatos programokkal a látogatókat. A Kikelet Pince 30 éves évfordulója alkalmából tart különleges vertikális kóstolót, illetve egy felejthetetlennek ígérkező borvacsorával ünnepli meg a kerek esztendőt. A Myrtus szamorodni mesterkurzusán többek között utolsó vörös (!) szamorodnijával kápráztatja el a nagyérdeműt. Ha pedig vörösbor, ne feledkezzünk el a Basilicusról, ahol évek óta szűrnek az ősi hegyaljai purcsin szőlőfajtából bort – amely a feljegyzések szerint az első aszú bor elkészítésében is helyet kapott. A Majoros Birtok saját borai mellett megmutatja azt is, milyen, amikor a sör találkozik a szőlővel: a Bűbájoson debütál náluk a legújabb Baz Beer termék; de a párlatrajongók poharai sem maradnak náluk szárazon. A Gróf Degenfeld pezsgős reggelivel indítja a napot, amelyet akár folytathatni is lehet Kernék pezsgőpincészeténél, ahol szláv ebéddel, pezsgő workshoppal (és kaviárral), illetve borkóstolóval várják a vendégeket. A Simonfay Borkúriánál felfedezhetjük, hogy milyen izgalmas lehetőségek rejlenek abban, amikor egy család megálmodja és megvalósítja saját borászatát Tarcalon. A Barkland Pincészetnél megismerhetjük, hogy egy műszaki vénával megáldott üzletember hogyan kivitelezi borászatát. A Tarcalon található Tokaji Kutatóintézetben debütál a település bora: a 2023-as Tarcal borban hárslevelű találkozik furminttal, és a falu teljes borászati örökségével. Felfrissülhetünk az Ösvény süteményes és kávés pultjánál, vagy az Andrássy Kúria &Spa éttermének, a Bobajkának a teraszán – ahol egyébként a helyi borászatok válogatott tételei egytől egyig megkóstolhatóak. A helyi gasztrokínálatot színesítendő érkezik a Borsod Burger és a Vigadó KicsiSéf foodtruckjai Miskolcról, a Fakapu Tokajból, és természetesen minden hegyaljai fesztivál Zsoltja, vagyis KicsiZsó sem marad a fővárosban. Ha pedig megismertük Tarcal jelenét, merüljünk alá a múltjában: a zsinagógában impozáns fotókiállításon tekinthető meg, hogyan nézett ki Hegyalja annó.

dekantalo1.jpgA Bűbájos idei programjait színesíti Ungváry Krisztián történész előadása, és a Jusztis társulat Improvizációs színháza. A három nap lezárásaként pedig a borászok egy dűlőtúrára invitálják a vendégeket, ahol zöldellő szőlőtőkék vigyázó tekintete mellett lesznek megkóstolhatóak a helyi különlegességek. Erre a három programra, valamint a Tarcal bor bemutatójára elővételben, a Tixa oldalain önállóan is kaphatóak jegyek; ha pedig valaki úgy dönt, hogy mindegyiken szeretne részt venni, egy bérlet kiváltásával még kedvezőbben juthat belépőhöz. A fesztiválra a belépés ingyenes, a meghirdetett kóstolók és egyéb programok helyben fizethetőek – ezek egy részére előre bebiztosítani a helyet mindenképpen érdemes.
A rendezvényről további információ a szervező Tarcal Bor és Kultúra Egyesület Facebook oldalán és
honlapján található.
Bűbájos Hétvége 2024, Tarcal
Időpont: 2024. május 3-5.

Szólj hozzá!

Április 30-ig lehet nevezni az olaszrizling-világbajnokságra

2024. április 14. 15:01 - Silye Sándor

grow_du_monde_1.jpgA GROW du Monde egy nemzetközi borverseny, amely az olaszrizling, graševina, grašac beli, laški rizling, welschriesling, ryzlink vlašský borokat gyűjti össze – mindenki nevezze ezt a nagyszerű fajtát tetszése és hagyományai szerint. A világ minden tájáról érkezett borbírák (köztük több Master of Wine és Master Sommelier) a legjobb és legautentikusabb borokat keresik, amelyek abból a szőlőfajtából készülnek, amelyben az alapítók és a szervezők régóta és rendületlenül hisznek. A GROW du Monde International Wine Challenge 2024-et idén május 29-én rendezik meg Balatonfüreden, a borok nevezése elkezdődött, minden magyar olaszrizlinget várnak a megmérettetésre. A GROW honlapját és az online nevezési felületet a growdumonde.eu címen érhetik el.

A GROW mozaikszó, amely a Graševina, Olaszrizling és Welschriesling nevekből áll.  Az első GROW du Monde-t 2022-ben Péterváradon és Újvidéken (Szerbia), míg a tavalyi programsorozatot Kutjevóban és Eszéken rendezték meg (Horvátország).

A GROW du Monde-nak idén május 28. és 31. között Magyarország, ezen belül a Balaton Borrégió ad otthont, de természetesen minden magyar olaszrizling házigazdaként tekinthet erre a versengésre. 

 A GROW Balaton idén egy nagy lehetőség minden magyar olaszrizling termelőnek, nem csak a balatoniaknak, hanem mindazoknak, akik valamely magyar borvidéken lelkiismeretesen foglalkoznak ezzel a hagyományos fajtával és hisznek a jövőjében. A verseny csak apropó a találkozásra, kapcsolatépítésre, fejlődésre, a láthatóság növelésére, esetlegesen az exportpiacok fejlesztésére is. 
grow_du_monde_jpg1_1.jpg
 A díjátadó ünnepségre május 31-én kerül sor Balatonfüreden, ahol  a nagyközönség sem maradhat ki a buliból, a világ legjobb olaszrizlingjeit a Kongresszusi Központban kóstolhatják meg, a GROW After rendezvényen. Erre egy Brancs-közösségi kampány keretén belül juthatnak el az érdeklődők, támogatói jegyek vásárlásával.

"A GROW du Monde nemzetközi közösségi projekt. Aki szereti az olaszrizlinget, a Balatont és hisz a közösségi összefogásban, segíthet a borvilágot idehozni - mondta el Győrffy Zoltán versenyigazgató. - Már egy alapcsomag vásárlásával is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az olaszrizling legjelentősebb nemzetközi közösségi eseménye idén májusban a Balatonon sikeresen valósuljon meg. Ráadásul aki adományozik, az velünk együtt kóstolhatja meg a legjobb közép-európai olaszrizlingeket!"

A GROW du Monde-ra idén április 30-ig lehet nevezni, hat kategóriában várják az olaszrizlingeket a szervezők. A nevezési díj nettó 20.000 forint mintánként. Azon nevezések esetében, ahol háromnál több mintát neveznek ugyanabból a pincészetből, a nevezési díj nettó 16.000 forint mintánként. Online is lehet regisztrálni az esemény weboldalán.

A borokat a következő hat kategóriában értékelik: csendes fiatal borok (2023-as évjárat), csendes érlelt borok (2022 és idősebb évjáratok), édes borok, habzóborok, narancsborok és házasítások. A borokat bronz-, ezüst-, arany- és platinaéremmel jutalmazzák, az egyes kategóriákon belül a legjobb minősítésű borokat pedig a GROW du Monde trófeával díjazzák.
Szólj hozzá!

Már lehet nevezni a 43. Országos Borversenyre!

2024. március 26. 08:59 - Silye Sándor


 
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei évben 43. alkalommal szervezi meg az Országos Borversenyt. A legnagyobb hagyományú termelői bormustrára a hazai pincészetek 2024. május 3-áig nevezhetnek. A bírálatra május 14-15. között Budapesten a Danubius Hotel Helia-ban kerül sor.

Az Országos Borverseny (OBV) egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapuló borverseny, melyre az ország mind a 22 borvidékéről nevezhetnek a borászatok. A hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa idén is támogatja a nevezőket, ugyanis a 2024. évi borvidéki borversenyek nagy arany és aranyérmes borainak nevezési díjából az Országos Borverseny lebonyolítója 50%-os engedményt biztosít. A nevezési díj megfizetésének maradék 50%-át egyes borvidékek átvállalhatják, így a borászok akár ingyen is nevezhetik a borvidéki borversenyeken már díjazott bortételeket.

A borversenyen a legmagasabb nemzetközi szakmai elvárásoknak eleget téve kerülnek kiválasztásra az ország legjobb borai, valamint az idei év legeredményesebb borászata.

A bírálat és pontozás a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) előírásainak megfelelően zajlik, a pontszámok alapján felső 30 százalékba kerülő borok kapnak ezüst, arany vagy nagyarany érmet. A legmagasabb pontszámot elért kategórianyertes borok a következő kategóriákban kaphatnak idén külön elismerést:

  • a legjobb fehérbor

  • a legjobb vörösbor

  • a legjobb édesbor

  • a legjobb rozébor

  • a legjobb pezsgő

  • a legjobb gyöngyöző-és habzóbor

  • a legjobb biobor

  • a legjobb illatos fehérborok, elsősorban hazai nemesítésű fajtákból

  • a legjobb nagy száraz fehérborok, elsősorban kárpát-medencei fajtákból

  • a legjobb kékfrankos, valamint az arra alapozott házasítások 

A borverseny fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, védnökei Dr. Nyitrai Zsolt a Miniszterelnök főtanácsadója és Rókusfalvy Pál László nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos

Nevezés kezdete: 2024. március 25.
Nevezés vége: 2024. május 3.
A minták leadásának végső határideje: 2024. május 06.
Borverseny időpontja: 2024. május 14-15.
Díjkiosztó időpontja: 2024. június 27.

 

Szólj hozzá!

Újbor, sajtok és gasztronómia

2024. március 13. 13:25 - Silye Sándor

ujbor_es_sajt_bor_2.jpgBudapesten, a Magyar Agrártudományi Egyetem K épületének a Díszterme adott otthont a 2023. évi újbor verseny eredményhirdetésének. A borászok standjai mellett a sajtászok is bemutatták kiválóságaikat, valamivel több, mint 400 ember ízlelhette az ínyencségeket, legyen szó borról, vagy akár sajtról. Végtére is ez a kettő összetartozik, a gasztronómia nagy családjának a tagjai.

Ferenc Vilmos a kitalálója eme fesztiválnak, ebben az esztendőben adták át a 20. alkalommal a díjakat. Az alább elhangzó podcastban dr. Kállai Miklós, a borászati tanszék korábbi vezetője, Csóbor Kisari Linda, a Fejér megyei Agárdon dolgozó Csóbor pincészet főborásza és a sajtok mestere, Komlós Vilmos mondja el a magáét bor és sajt témában.

ujbor_es_s.jpgTermészetesen beszélgettünk Ferenc Vilmossal, a fesztivál ötletgazdájával, megvalósítójával is. De sajnos mire vele beszélgettünk, a technika már nem bírta túlszárnyalni, kompenzálni a nagy nyüzsgést, a nagy zajt, így a felvétel használhatatlan volt. Némi küzdés árán – no és a memóriára hagyatkozva - össze lehetett foglalni mondanivalója lényegét, amit ha nem is hallhatnak, de legalább olvashatnak.

Meseszerű Ferenc Vilmos története, kezdjük is úgy, hogy hol volt, hol nem, - de volt, van és lesz. Húsz éve, 2004-ben rendezett először újbor és sajt fesztivált.

- Az első fesztivált szabadtéren rendeztük meg, de mivel ott kivagyunk téve az időjárás szeszélyeinek, így utána mindig fedett helyen volt a díjátadó bemutató. Azóta évről, évre másképp néznek a bort kedvelők az új borra, mint tették azt korábban, és egyre elfogadottabbá válnak a friss nedűk. Emelkedett ennek kultúrája, és szerencsére egyre jobban fogy, és egyre népszerűbb lesz. De ez így van a világ más részein is, sőt! Ausztráliában például már a partoknál várják a francia Beaujolais-t és ott helyben meg is veszik… Amúgy francia barátaink ebből a fajtából évente 50 millió litert (!) adnak el! De már nálunk is egyre többen keresik az illatos, üde, friss fehér újborokat, és ezek népszerűsége egyre jobban megközelíti a nagy testű – amúgy kiváló! - óborokét. Az újborok versenyét – Kállai Miklós professzor úrral közösen elhatározva - rendre november végén rendezzük meg, amikor az újbor már kezdi megmutatni leendő arcát, ízét, formáját. Ki kell emelni a 25-45 éves korosztályt, akik különösen kedvelik az újborokat, és étkezési szokásaik is kedveznek ezek fogyasztásához, hiszen a saláták, sajtok, könnyed ételek jól párosíthatók ezekhez.

A versenyre, a fesztiválra 482 minta érkezett, 162 pincészettől. A borok között 2 nagy aranyat, 74 aranyérmest, 264 ezüst- és 142 bronzérmet osztott ki a zsűri. Ezek közül 24 nedűt díjaztak, a két „nagy aranyost” (Kováts Attila határon túli borász rozé cuvée és a Gál Szőlőbirtok és Pincészet Cserszegi Fűszeres borát). A 74 aranyérmes bor közül a 22 legjobb kapott díjat.

Hogy miért 24 bor részesült külön elismerésben? Mert 2024-ben az évszámnak megfelelően 24 bornak dukált ez, mint volt korábban és lesz a közeljövőben is.

Fejér megye most is kitett magáért, mert a 24-ek között négy Fejér termék is átvehette az oklevelet: a Paulus Molnár Borház Mórról kettőt is – Olaszrizling Slection, Gold Zenit, mindkettő fehér –, valamint az etyeki Szövényi Áron Anonym Pince – Frazír Sauvignon Blanc -. és az Agárdi Csóbor Pincészet – Agárdi Irsai Olivér – terméke emelkedett ki a többiek közül.

Az alábbiakban hallható a podcast. Kérem, kérlek hallgassa, hallgasd meg de előtte ne feledje, ne feledd elindítani a felvételt!

Poscast meghallgat

 

 

Szólj hozzá!

Bor és társai, Par Exellence díjjal

2024. március 08. 13:44 - Silye Sándor

Budapesten adták át a Magyar Sommelier Szövetség Par Exellence díját. Bortermelőnek (Malatinszky Csaba), étteremnek (WhiskyNet), kereskedőnek (Avalon Resort & Spa*****), szakírónak (Bozzai Zsófia Bor és Piac), oktatónak(Nyitrainé dr. Sárdy Diána), illetve a legjobb külföldi eredményeket elérő borászatnak a Dr. Kosárka József emlékdíjat (Jammertal Borbirtok).

exellen_csoport.jpgAkkor és ott készült az alábbi podcast. Beszélgetőtáraim sorát Slezák Zoltán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke nyitotta. Utána Bozzai Zsófia, a Bor és Piac szaklap főszerkesztője köszönti a kedves hallgatókat, és mondja el mi a helyzet borok piacán, majd Malatinszky Csaba (Villány) az év bortermelője filozofikus gondolatai zárják a sort. Hallgassá(to)k hát, de előtte ne felejtsé(te)k elindítani a felvételt!

Indits(a)d a felvételtsd!

Szólj hozzá!

A Magyar Bor Nagydíjról, kicsit másképp

2024. március 06. 07:39 - Silye Sándor

A Magyar Bornagydíj ismét szerepel el helyütt, csak kicsit másképp, mint volt az a korábbiakban. Sok, sok képpel illusztrált anyagot lát(hatsz) itt, mivel ez másképpen készült, mint az előző.

Nézze, nézd, hallgasd, hallgassa ház. Persze csak utána, ha elindíttott(a)d!

A meghallgatáshoz katt ide!

A megnyitáshoz kattints!

 

Szólj hozzá!

Ők a Par Exellence díjazottjai

2024. március 05. 14:37 - Silye Sándor

exellen_csoport.jpgA Magyar Sommelier Szövetség idén tizedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet évente hat kategóriában lehet elnyerni tagságának szavazatai alapján. A jelöltekről a végső döntést az elnökségi tagok hozzák meg egyhangúlag annak figyelembe vételével, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulásához. Ebben a napjainkra komoly rangra szert tett elismerésben azok a hazai szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkássággal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű népszerűsítésére.

exellen_borasz.jpgTermelő kategóriában a villányi Malatinszky Kúria lett a kitüntetett. Malatinszky Csaba sok tekintetben az első országunkban. Ő volt Magyarországon az első sommelier, ő lett az első villányi borász, aki nem beleszületett a vidékbe, hanem tudatosan választott helyszínt arra a célra, hogy az általa elképzelt ízvilágot boraival megalkossa. Saját borászatát 1997-ben építette meg Villányban, Malatinszky Kúria elnevezéssel. Már a kezdetektől derítetlen és szűretlen borokat készített, amivel évtizedekkel előre mutatott irányt a hazai borkészítési trendek tekintetében. Ökológiai szemlétének megfelelően Idejekorán átállította gazdaságát, és 2009-től biogazdálkodó tanúsítással műveli a szőlőt. Elméleti és gyakorlati technológiai előre menetele folyamatosan produkálta a nemzetközi sikereket. Borai a világ legelismertebb, legelegánsabb boltjaiban kaphatók, ott fémjelzik a magyar borok nagyszerűségét.

whyski.jpgKereskedő kategóriában a WhiskyNet érdemesült a díjra. A WhiskyNet Kft. 2007 óta foglalkozik prémium italokkal, és megkerülhetetlen szereplője a magyar prémium italok piacának. Több ezres italportfóliójukat folyamatosan fejlesztik, miközben érzékelve a vásárlói igényeket, az utóbbi időszakban nagy hangsúlyt fektetnek a hazai termékek körének bővítésére. Az értékesítés és a tudásátadás során az offline és a webes felületek szinergiában támogatják egymást. Ügyfeleik számára kóstolókat és rendezvényeket is tartanak. Tavasszal a GoodSpirit Rum & Cocktail Show-ra, ősszel pedig a Whisky Show-ra várják a prémium italok iránt érdeklődő közönséget.

exellen_kajas.jpgVendéglátó kategóriában a miskolci Avalon Resort & SPA***** részesült az elismerésben. Michelin ajánlott éttermük az Avalon Ristorante. A jó hangulatú, családias légköréről híressé vált Avalon Ristorante autentikus olasz étterem fenséges gasztronómiai különlegességeivel gyönyörű, hangulatos környezetben kápráztatja el a vendégeket. Kínálatában a tradicionális antipasti fogások mellett grillezett steak különlegességek, kemencében sült pizzák, változatos tésztaételek és desszertkülönlegességek is megtalálhatók. Exkluzív borospincéjükben több ezer bor közül válogathatnak a borkedvelők a világ 5 kontinenséről. Az exkluzív boros pince tematikus kóstolóknak nyújt kiváló helyszínt, ahol alkalmanként vendégelőadók mutatják be az egyes borvidékek adottságait, a szőlőfajták jellemzőit és a zamatos nedűkben rejlő egyediséget.

exellen_bozzai.jpgSzakíró kategóriában Bozzai Zsófia lett a díjazott. Bozzai Zsófia, a Bor és Piac magazin főszerkesztője, a Bor és Piac Kft. ügyvezetője. Szakcikkeket ír a lap print és online verziójába, folyamatosan vezeti, irányítja a Bor és Piac magazin szerkesztőségét. Szervezi, vezeti a magazin bortesztjeit. Tevékenysége azonban messze túlnyúlik a szigorúan vett borászati szakújságíráson. Nemzetközi Bormarketing terén feladati közé tartozik folyamatosan a Vinitaly Nemzetközi Borkiállításon a magyar stand szervezése, azokon a magyar borok népszerűsítét célzó előadásokat tart. Bozzai Zsófia fiatal kora ellenére már 12 éve a Concours Mondial de Bruxelles nemzetközi borbírája, az utóbbi 2 évben zsűrielnökként. Ezen túlmenően olyan borversenyeken is bírál, mint a Vinitaly, az IBWC, a Vinagora. Bozzai Zsófia cikkeivel, előadásaival, szervező munkájával a legmagasabb szinten fejti ki tevékenységét a magyar borok népszerűsítése terén hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

exellen_tudos.jpgOktató kategóriában Nyitrainé dr. Sárdy Diána részesült az elismerésben. Nyitrainé dr. Sárdy Diána a MATE Budai Campusának főigazgatója, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének igazgatója. Szakmai tevékenységét 2008-ban kezdte meg tanársegédként a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának a Borászati Tanszékén. Vonzó egyénisége, szakmai tudása, kiváló pedagógiai érzéke könnyen népszerűvé tette diákjai körében, így az egyetemen belül – melynek neve időközben Magyar Agrár-, és Élettudományi Egyetemre változott – gyorsan emelkedett a karrierje. Nyitrainé Sárdy Diána a univerzális egyéniség. Mélyen megalapozott tudását könnyed, oldott stílusban képes átadni diákjai számára. Miközben példamutatóan helytáll a nemzetközi tudományos élet világában, nőként is meg tudta őrizni vonzó egyéniségét, és ami talán a legfontosabb, szerteágazó tevékenyégét mindent átható szofisztikált humorral tudja átszőni.

exellen_jammer.jpg2023-ban második alkalommal kerül sor a Dr. KOSÁRKA emlékdíj kiadására. Ezt a díjat az a borász, borászat érdemli ki, amely a legtöbbet tette a magyar bor kiemelkedő külföldi sikereiért. Idén ezt a díjat a villányi Jammertal Borbirtok érdemelte ki. A Jammertal szőlőbirtoka Hegyszentmártontól Palkonyáig mintegy 100 hektárt foglal magában. A borok minőségére Nagy Zsolt szőlészeti vezető, valamint a 4-5 éves francia-, és tengeren-túli borászati gyakorlattal rendelkező, elmélyült tudású Kövesdi Zsófia borász ambiciózus és elkötelezett munkája jelenti a garanciát. A Jammertal birtok vörösboraink tökéletesen érett szőlőből készülnek, bársonyosak, gyümölcsösek, rendkívül koncentráltak és erőteljes terroir-hangsúllyal bírnak. Nem csoda, hogy 2015-ös Cassiopeia boruk Brüsszelben a Concours Mondial de Bruxelles 2021 megmérettetésen a világ legjobb vörösbora díját zsebelhette be. A Jammertal Borbirtok ezzel bizonyította, hogy Villány a világ legjobb terroir-jai közé tartozik. Kövesdi Zsófia 2023-ban „Az Év Nemzetközi Női Borásza” kitüntető címet érdemelte ki Németországban. Magyar borásznő ilyen figyelemreméltó külföldi elismerésben még nem részesült. Ez a teljesítmény a magyar bormarketing szempontjából is kiemelkedő jelentőségű.

A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a nyertesek ünnepélyes keretek között a Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján vesznek át.

A díjátadón készült podcastot Slezák Zoltán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke, Bozzai Zsófia és Malatinszky Csaba közreműködésével külön anyagban videsen meghallgathatják! 

Fotó: Dékány Tibor

Szólj hozzá!

Az európai olaszrizlingek idén a Balatonra érkeznek!

2024. február 16. 07:52 - Silye Sándor

grow_du_monde.jpgNincs emblematikusabb helyszín az olaszrizlingnek, mint a Balaton. A teljes régió, azaz hat balatoni borvidék ad otthont májusban az olaszrizling szőlőfajta nem hivatalos világbajnokságának. A GROW du Monde azonban nem csak egy borverseny, hanem arra is lehetőséget ad, hogy az öt napon át itt tartózkodó nemzetközi szakemberek jobban megismerjék és szívükbe zárják a balatoni borokat és tájat.

- Az olaszrizling a borkészítés szinonimája lehet Közép-Európában, a Duna medencéjében, ahol gazdag történelemmel és nagy fejlődési potenciállal rendelkezik. Minden régió, ahol terem – legyen az például Szlavónia, Szerémség vagy épp a Balaton - az olaszrizling az egyedi stílus és terroir kifejeződése – mondta Győrffy Zoltán, a GROW du Monde egyik alapítója, a balatoni rendezvény versenyigazgatója. 

Az olaszrizlinget felkaroló kezdeményezés 2022-ben indult el Szerbiában, tavaly Horvátországban folytatódott, idén pedig Magyarország lehet a házigazda, ami nagy felelősség, de még nagyobb lehetőség egyben.

- Nem egyszeri borversenyként tekintünk erre a projektre, hanem egy hosszú távú befektetésre, amellyel az olaszrizlinget és a balatoni régió borait helyzetbe tudjuk hozni, úgy a hazai, mint a külföldi piacokon. A rendezvény jelentős lépés a Balaton bormárka építésének a folyamatában, aminek az olaszrizling vitathatatlanul a vezérfajtája. Ide kell csábítanunk azokat a szaktekintélyeket, akiket a GROW kapcsán már megérintett az olaszrizling, hogy még jobban megismertessük velük ezt a rendkívüli termőtájat és ezáltal építsük tovább exportpiacainkat – vélekedett így Tornai Tamás, a rendezvényt felkaroló Balaton Borrégió elnöke.

- Közép-Európában ez a fajta szőlő mindenütt jelen van, de talán kevesebb figyelmet kap, mint nagyobb hírnevű világfajta társai. Ugyanakkor évszázadok óta műveljük ezeken a tájakon, nem véletlenül, megbízható és kiemelkedő minőségre képes – ezt már Igor Lukovic, a szerbiai alapítótárs, a Vino i fino magazin főszerkesztője tette hozzá. Sasa Spiranec horvát borszakíró a harmadik alapító, aki tavalyi versenyt és a hozzá kapcsolódó rendezvénysorozatot építette fel. Szerinte meg kell teremteni a legjobb termőtájak és termelők közti kommunikációt, kutatni és fejleszteni kell, hogy a nagyvilág is elhiggye, amit mi jól tudunk – az olaszrizlingnek helye van a világ emblematikus borai között.

olaszrizling_1.jpg2024-ben öt napra ötven borszakíró, kereskedő, sommelier és más szakértő, köztük több Master of Wine és Master Sommelier érkezik majd mintegy 20 ország képviseletében Balatonfüredre, hogy részt vegyen a borversenyen, de a szervezők kihasználják ezt a lehetőséget arra is, hogy a Balaton legszebb szőlőskertjeit, borait és élményeit is megosszák vendégeikkel. Mind a hat balatoni borvidék bemutatkozhat, a szervezőket helyi borászok segítik, közöttük van Dobosi Győző, Barabás Barna, Gyukli Krisztián, Figula Mihály, Bujdosó Ferenc, Pálffy Gyula, Tarsoly Róbert, Laposa Bence és mások. Nemrég a Jásdi-család által évtizedek óta szervezett „Olaszrizling szerintünk” rendezvényen mutatták be nagyobb nyilvánosság előtt a tervezett programot, ami a borászok, de a borkedvelők érdeklődését és támogatását is elnyerte.

- Hihetetlen, de a GROW minden eddiginél jelentősebb összefogást hozott a szakmai szervezetek (pl. hegyközségek, Balatoni Kör, Rizling Generáció) és lokális döntéshozók (így Balatonfüred város vezetése), de szponzorok (szállásadók, turisztikai szereplők, borászati cégek) körében, így megvalósítható közelségbe került a projekt. De ez ígysem valósítható meg a magyar nemzeti bormarketing segítsége nélkül, bízunk benne, hogy a magyar borstratégia kulcsmondataival egybecsengő céljaink elnyerik a megpályázott támogatást. Hiszünk benne, hogy egy komplex bormarketing és borturisztikai marketing elemeket is tartalmazó rendezvénysorozat jelentős előrelépést hozna a Balaton, ezzel együtt a magyar bor nemzetközi pozicionálásában. Már eddig tucatnyi rangos szakmai lap jelezte érkezését, az angol Decanter, az osztrák Falstaff, hogy csak a legismertebbeket említsem, de a cseh, szerb, horvát, francia, szlovák, szlovén és lengyel piacok felé is közvetlen élményeket továbbíthatnak az ide érkező szakírók – részletezte a GROW előnyeit a versenyigazgató.

grow_du_monde_jpg1.jpgGyőrffy Zoltán szerint a Balaton olyan különleges hangulattal rendelkezik, ami a sokat látott és tapasztalt külföldi szakembereket is elvarázsolja majd.

- Az ideérkező szakértők nem csak több mint háromszáz bormintával ismerkedhetnek meg a versenyen - reméljük, közöttük minél több magyar olaszrizlinggel -, de mellette vitorlázhatnak a tavon, hegyet mászhatnak, kerékpározhatnak és még gyógyító hatású vízben is megmártózhatnak. Komplex élményt kaphatnak, aminek mi a bort helyezzük a fókuszába, azon belül is az olaszrizlinget, ami a régió legfontosabb szőlőfajtája. 

A május utolsó hetére tervezett rendezvénysorozat két helyszínén a közönség is jelen lehet. A balatonfüredi Kongresszusi Központban május 31-én rendezik meg a szakmai konferenciát, majd a díjátadót és ezt követően a legjobb borokat a nagyközönség is megkóstolhatja. Erre a programra, nem csak hazai, de horvát, szerb és cseh borászok is jelezték már érkezésüket. A sétálókóstolón túl a Tagore-sétányon is várja majd a füredi turistákat egy izgalmas olaszrizling-válogatás, itt egész héten működni fognak a GROW információs és boros standjai.

Szólj hozzá!

Tervezd meg a Balatonfüred-Csopaki Borvidék arculatát!

2024. február 13. 08:23 - Silye Sándor

balaton_borterv_jpg1.jpg Egységes borvidéki arculat kialakítására várja a Rizling Generáció grafikusok, képzőművészek pályaműveit a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken.

„Borvidékünk szakmai szervezeteivel arra teszünk kísérletet, hogy a borvidék legfontosabb arculati elemeit modernizáljuk. Hiszünk abban, hogy a pozitív változásokat egy egységes borvidéki arculat tovább erősítené. Célunk az egységes, jól felismerhető és időtálló infó-kommunikáció megteremtése, amely tájba illő esztétikai élményt nyújt, hozzáadott értéket teremt a környék szőlőtermesztőinek és borászatainak, valamint megkönnyíti a tájékozódást a környékre látogató vendégek számára” vázolta a projekt célját

Barabás Barna, ötletgazda.

balaton_borterv.jpg„Meggyőződésünk, hogy egy borászati térkép, a dűlők mentén elhelyezett információs tábla vagy akár a borvidék határain elhelyezett figyelemfelkeltő térplasztika nagyban hozzájárulna a borvidék sikeréhez. A nemzetközileg is sikeres tapasztalatokat felhasználva terveztük meg a mintaprojektünket, mely idővel más borvidékek, borrégiók számára is követendő példa lehet. A Rizling Generáció Egyesület, mely a Balatonfüred-Csopaki Borvidék fiatal borászait tömöríti, közel 10 éve ismerte fel, hogy az összefogásban rejlik a borvidékünk ereje és jövője. Tagjaik képviseltetik magukat a helyi szakmai szervezeteiben, célkitűzéseinket számtalan eredmény igazolja. Egyesületünk legfontosabb víziója, hogy a borvidékünkre érkező vendégek magas színvonalú élménnyel térjenek haza. Az elmúlt években a régió borainak minősége, a szőlőültetvények állapota és a balatoni gasztronómiai kultúra jelentős átalakuláson ment keresztül, ezt az átalakulást erősíti majd az új, egységes táblarendszer.”

Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke.

A pályázat részletei és a nevezési feltételek az alábbi oldalon érhetők el:

https://rizlinggeneracio.hu/palyazat/

Sajtókapcsolat: Barabás Barna 0630 281 6232.

Szólj hozzá!

Podcast, téma: a VIII. Nagy Magyar Bormustra

2024. február 12. 09:10 - Silye Sándor

fancsi_jpg2.jpgFáncsi Viktória korábban elhatározta, hogy Székesfehérváron új sorozatot indít, a Fehérvári Nagy Bormustrát. Nemrég a nyolcadikat rendezte meg. A Mercure Hotel két termében sokan voltak, a rendezvény délután négykor kezdődött, 6 órakor már lépni is alig lehetett. Az egyik teremben jórészt Fejér megyei borászok voltak, a másikban pedig az ország más részeiről érkezettek. 

fancsi_jpg4.jpgTizenhat borvidék, 37 borásza kényeztette az érkezettek ízlelő bimbóit, azok nagy örömére. Fejérből a régiek és az újak bizonyították, hogy már semmivel sem maradnak el e hon legjobbjaitól. Balaton, Mátra, Tokaj, Szekszárd, Villány, Zala és más helyek borászai kiváló pezsgőkkel, fehér, rozé és vörös borokkal rukkoltak ki.

A bormustrákról Silye Sándorral beszélgettek.

fancsi_jpg7.jpgHallgassá(to)k hát, de előtte ne felejtsétek a kattintást az alábbi szövegre.

Az epizód meghallgatásához kattints(on) ide!

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása