Magyar csodák nyomában

Eredeti ízvilág, rendhagyó formák

2016/11/30. - írta: csodaboga

Régi kedvencem ez a jellegzetes ízű és illatú, citromos-diós hartyáni sütemény, amelyet hagyományos recept alapján, ám ezúttal nem csupán szívalakban formáztunk meg. Kilengésünk megbocsátható, még a harmadik szomszédban is érezni lehetett, amikor sült a hercel, elnyomva a vasárnapi grillparti nem kevésbé ínycsiklandó illatát. A nem csekély mennyiség pedig hamarabb elfogyott, mint reméltük. Sebaj, hamarosan készítünk újabb adagot, így azoknak is jut, akik kimaradtak a kóstolásból!

 

Bár a recept nem ismeretlen számomra, a pontosság kedvéért alapul vettük a Tájak és ételek Magyarországon című, jól bevált szakácskönyvet (CasteloArt Kft., 2008).

 

Hozzávalók:

  • 10 tojás

  • 1 kg liszt

  • 125 g margarin

  • csipet só

  • 1 dkg élesztő

  • 1 citrom héja (belefacsartuk a levét is)

  • 4 evőkanál zsír

  • 10 dkg cukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 kávéskanál sütőpor

  • 1 púpozott kanál tejföl

  • 10 dkg reszelt dió

A tojássárgáját különválasztjuk a fehérjétől, utóbbit félretesszük, mert a végén majd ebbe fogjuk beleforgatni a sütiket. A tojássárgájához hozzáadunk egy csipet sót, a 4 evőkanál zsírt, majd belereszeljük fél citrom héját.

 

IMG_0026.JPG

 Előkerült a zsírosbödön

 

Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport. Az élesztőt a tejfölben kikeverjük, hozzáöntjük, majd aztán a megolvasztott margarint is.

 

IMG_0027_1.JPG

Olvad a vaj, alakul a remekmű

 

Beleszitáljuk a lisztet. Kevés tejet vagy citromlevet is önthetünk hozzá, mi mindkettőből tettünk, nem bántuk meg.

 

IMG_0028.JPG

Ebből lesz a tészta 

 

Eztán jól összedolgozzuk a tésztát, meggyúrjuk és kb. 1,5 cm vagy még annál is vékonyabb vastagságúra kinyújtjuk.

 

IMG_0032_1.JPG

A tésztagyúráshoz bizony erő is kell

 

IMG_0034.JPG

Elővettük a sodrófát is

 

Összekeverjük a reszelt diót, kevéske cukorral és a maradék fél citrom héjával.

 

IMG_0036_1.JPG

Még mindig a sodrófa.. 

 

Kiszaggatjuk a tésztát szív-, de rendhagyó módon akár hintaló és egyéb alakúra, belemártjuk a tojásfehérjébe, a diós egyvelegbe, majd sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük és kisütjük!

 

IMG_0037.JPG

Sütőbe a hintalóval!

 

Régi stílusú, előmelegített gázsütőben alacsony fokozaton érdemes sütni, ha elérte az aranyló színt, vegyük ki! Eztán nincs más dolgunk, mint megmenekíteni – legalább a sütemény egy részét – a kíváncsi tekintetek elől.

 

IMG_0042.JPG

Büszkélkedtünk az aranybarna sütikkel

 

Elkészítési idő: mókázással együtt 2 óra.

 

S. R.

 

1 komment
süti beállítások módosítása