Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Epres-rebarbarás crumble fehércsokis-pisztáciás morzsával

2017. május 25. - citromhabcsok

A szezon sztárjai, a rebarbara és az eper idén is összeköltöztek a konyhámban. Három éve pitét készítettem belőlük, idén egy crumble-formájában mentek grillpartira.

Én crumble-lel még sosem nyúltam mellé. A nyári melegben a fagyin és a jéghideg görögdinnyén kívül szerintem ez a nagybetűs desszert. Pláne, hogy fagyival is kombinálható, így két legyet lehet ütni egy csapásra. Görögdinnyével azért nem ajánlom.

A crumble esetében a morzsa a lelke mindennek, azt lehet a leginkább variálni, azzal lehet feldobni az egyszerű sült gyümölcsöket is. Nálam a morzsaalapszabály a következő: egyrészt legyen benne valamilyen olajos mag, már csak a textúra kedvéért is. Másrészt kerüljön bele még valamilyen plusz íz, fűszer, ami passzol a gyümölcsökhöz. Míg egy körtés crumble-höz mandulát és fahéjat választanék, egy almáshoz diót és fahéjat, addig az eper-rebarbara pároshoz kicsit elegánsabb körítés illik. Így esett a választás a pisztáciára és a fehér csokira. Egyikből sem kell sokat használni, mégis intenzíven hozzájárulnak 

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

er_crumble.jpg

Hozzávalók:

A morzsához:

155 g liszt

110 g cukor

125 g vaj kockákra vágva

50 g tisztított, natúr pisztácia durvára vágva (nem csupán a külső, kemény héjától, hanem a rajta lévő hártyától is meg kell szabadítani)

50 g fehér csokoládé

1 csipet só

A gyümölcsös töltelékhez:

500 g rebarbara megtisztítva, 1-1,5 cm-es darabokra vágva

600 g eper, mérettől függően félbe/negyedekbe vágva

125 g porcukor

1 rúd vanília kikapart magjai

3 evőkanál étkezési keményítő

20170521_114321.jpg

Először összeállítom a morzsát. Ehhez a lisztet, a cukrot, a vajat és a sót aprítóba teszem, majd a géppel morzsás állagúra dolgozom. Kiöntöm egy tálba, hozzáteszem a durvára vágott pisztáciát és a csokit, majd kézzel alaposan elkeverem ezeket a tésztában. Fél órára beteszem a hűtőbe.

Amíg a morzsa pihen, előkészítem az epret és a rebarbarát. Az epreket megmosom, félbe/negyedekbe vágom, és egy nagy tálba teszem. A rebarbarákat szintén megmosom, levágom a szárak tetejét és alját, majd vékonyan meghámozom, és utána 1-1,5 cm-es darabokra vágom, és hozzáadom az eperhez. Ezután hozzáadom a porcukrot, a vanília kikapart magjait és az étkezési keményítőt, és kézzel jól összeforgatom a gyümölcsökkel.

Előmelegítem a sütőt 200 fokra.

Kiveszem a morzsát a hűtőből. A gyümölcsöket eloszlatom egy kb. 30 cm átmérőjű pitetálban. Egyenletesen beborítom a pisztáciás morzsával, és kb. 40-45 percre a forró sütőbe teszem. Akkor jó, ha a teteje aranybarnára pirult, és a gyümölcsszósz ki-kibuggyan a tetején. Ha nem elég magas falú a pitetálunk, érdemes egy gáztepsin sütni a crumble-t, hogy ne a sütő aljára égjen le a cukros epres-rebarbarás szósz.

Melegen, langyosan, hidegen fagyival vagy fagyi nélkül tálalom, mert úgyis gyorsan elfogy.

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr7012538385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása