A szezon sztárjai, a rebarbara és az eper idén is összeköltöztek a konyhámban. Három éve pitét készítettem belőlük, idén egy crumble-formájában mentek grillpartira.
Én crumble-lel még sosem nyúltam mellé. A nyári melegben a fagyin és a jéghideg görögdinnyén kívül szerintem ez a nagybetűs desszert. Pláne, hogy fagyival is kombinálható, így két legyet lehet ütni egy csapásra. Görögdinnyével azért nem ajánlom.
A crumble esetében a morzsa a lelke mindennek, azt lehet a leginkább variálni, azzal lehet feldobni az egyszerű sült gyümölcsöket is. Nálam a morzsaalapszabály a következő: egyrészt legyen benne valamilyen olajos mag, már csak a textúra kedvéért is. Másrészt kerüljön bele még valamilyen plusz íz, fűszer, ami passzol a gyümölcsökhöz. Míg egy körtés crumble-höz mandulát és fahéjat választanék, egy almáshoz diót és fahéjat, addig az eper-rebarbara pároshoz kicsit elegánsabb körítés illik. Így esett a választás a pisztáciára és a fehér csokira. Egyikből sem kell sokat használni, mégis intenzíven hozzájárulnak
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók:
A morzsához:
155 g liszt
110 g cukor
125 g vaj kockákra vágva
50 g tisztított, natúr pisztácia durvára vágva (nem csupán a külső, kemény héjától, hanem a rajta lévő hártyától is meg kell szabadítani)
50 g fehér csokoládé
1 csipet só
A gyümölcsös töltelékhez:
500 g rebarbara megtisztítva, 1-1,5 cm-es darabokra vágva
600 g eper, mérettől függően félbe/negyedekbe vágva
125 g porcukor
1 rúd vanília kikapart magjai
3 evőkanál étkezési keményítő
Először összeállítom a morzsát. Ehhez a lisztet, a cukrot, a vajat és a sót aprítóba teszem, majd a géppel morzsás állagúra dolgozom. Kiöntöm egy tálba, hozzáteszem a durvára vágott pisztáciát és a csokit, majd kézzel alaposan elkeverem ezeket a tésztában. Fél órára beteszem a hűtőbe.
Amíg a morzsa pihen, előkészítem az epret és a rebarbarát. Az epreket megmosom, félbe/negyedekbe vágom, és egy nagy tálba teszem. A rebarbarákat szintén megmosom, levágom a szárak tetejét és alját, majd vékonyan meghámozom, és utána 1-1,5 cm-es darabokra vágom, és hozzáadom az eperhez. Ezután hozzáadom a porcukrot, a vanília kikapart magjait és az étkezési keményítőt, és kézzel jól összeforgatom a gyümölcsökkel.
Előmelegítem a sütőt 200 fokra.
Kiveszem a morzsát a hűtőből. A gyümölcsöket eloszlatom egy kb. 30 cm átmérőjű pitetálban. Egyenletesen beborítom a pisztáciás morzsával, és kb. 40-45 percre a forró sütőbe teszem. Akkor jó, ha a teteje aranybarnára pirult, és a gyümölcsszósz ki-kibuggyan a tetején. Ha nem elég magas falú a pitetálunk, érdemes egy gáztepsin sütni a crumble-t, hogy ne a sütő aljára égjen le a cukros epres-rebarbarás szósz.
Melegen, langyosan, hidegen fagyival vagy fagyi nélkül tálalom, mert úgyis gyorsan elfogy.