Ki képes eltölteni egy fél hétvégét receptkereséssel? Természetesen én. Egy barátnőmékhez készültünk vacsorára, és jó vendégként felajánlottam, hogy viszem a desszertet. Ha nincs ihletem, és azért ez mostanában elég sokszor előfordul, akkor gyakorlatilag egy egész napot el tudok tölteni a kanapén ülve, a magazinjaimat és a szakácskönyveimet lapozgatva, hogy megtaláljam az igazit. Hiába kapok rávezető kérdéseket a barátomtól, például ,hogy csokis vagy gyümölcsös sütire, pitére vagy sajttortára gondoltam-e, általában nem jutok közelebb a megoldáshoz. Arra van ilyenkor szükségem, hogy megakadjon a szemem valamin. És most egy Jamie Magazinban meg is akadt: eper, kókusz, csók.
Tökéletes párosítás így az eperszezon kezdetén, amikor a gyümölcsnek még kell némi támogatás, hogy igazán élvezhető legyen. Főleg, hogy az eredeti recept szerint még egy kis rózsavíz is támogatta volna, csak időszűkében voltam, és nem tudtam beszerezni. Ettől függetlenül lehetett volna tovább cifrázni: őszintén megfordult a fejemben, hogy egy leheletvékony olvasztottcsoki-réteg kerüljön a süti tetejére - természetesen csak azért, hogy a díszítésnek szánt eper jobban a helyén maradjon -, de végül lebeszéltem magam róla. Ha valaki bevállalósabb, mint én, és elkészíti a "Bounty-verziót", küldjön fotót !
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (egy 19 cm-es tortaformához)
A pitealaphoz:
70 g olvasztott vaj és egy kevés a forma kikenéséhez
85 g liszt
25 g kókuszreszelék
50 g cukor
Az epres-kókuszos töltelékhez:
105 g kókuszreszelék
52 g cukor
3 tojás fehérje
20 dkg eper (ha apró szemű, akkor félbe vágva, ha nagy szemű, akkor negyedekbe)
A díszítéshez:
25 g hámozott, natúr pisztácia durvára vágva
4-5 szem eper
Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
Kivajazok egy 19 cm-es tortaformát.
Egy tálban összekeverem a lisztet, a kókuszt és a cukrot, majd hozzáöntöm az olvasztott vajat. Morzsás állagúra dolgozom a tésztát. A keveréket egyenletes vastagságban a tortaforma aljába nyomkodom. Beteszem a sütőbe 15 percre. Akkor jó, ha a teteje már halvány színt kap.
Míg az alap sül, összeállítom a kókuszcsókot. Ehhez a tojásfehérjéket a cukorral és a kókuszreszelékkel alaposan összekeverem.
A tésztát a 15 perc eltelte után kiveszem a sütőből, és elhelyezem rajta a félbe vagy negyedbe vágott eperszemeket. A gyümölcsök tetejére kanalazom a kókuszos keveréket, elsimítom, hogy minden szemet befedjen, majd 20-25 percre visszatolom a sütőbe. Akkor veszem ki, ha már a kókuszos réteg itt-ott aranybarna színt kapott. Sütirácson hagyom kihűlni.
A díszítéshez félbe, negyedekbe vágom az eperszemeket, és elrendezem őket a sütemény közepén. Megszórom a durvára vágott pisztáciával.
Így is tökéletes, de legközelebb kipróbálom az eredeti recept szerint fél kávéskanál rózsavízzel, amit a kókuszos réteghez kell keverni.