Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Epres kókuszcsókpite

2017. április 28. - citromhabcsok

Ki képes eltölteni egy fél hétvégét receptkereséssel? Természetesen én. Egy barátnőmékhez készültünk vacsorára, és jó vendégként felajánlottam, hogy viszem a desszertet. Ha nincs ihletem, és azért ez mostanában elég sokszor előfordul, akkor gyakorlatilag egy egész napot el tudok tölteni a kanapén ülve, a magazinjaimat és a szakácskönyveimet lapozgatva, hogy megtaláljam az igazit. Hiába kapok rávezető kérdéseket a barátomtól, például ,hogy csokis vagy gyümölcsös sütire, pitére vagy sajttortára gondoltam-e, általában nem jutok közelebb a megoldáshoz. Arra van ilyenkor szükségem, hogy megakadjon a szemem valamin. És most egy Jamie Magazinban meg is akadt: eper, kókusz, csók. 

Tökéletes párosítás így az eperszezon kezdetén, amikor a gyümölcsnek még kell némi támogatás, hogy igazán élvezhető legyen. Főleg, hogy az eredeti recept szerint még egy kis rózsavíz is támogatta volna, csak időszűkében voltam, és nem tudtam beszerezni. Ettől függetlenül lehetett volna tovább cifrázni: őszintén megfordult a fejemben, hogy egy leheletvékony olvasztottcsoki-réteg kerüljön a süti tetejére - természetesen csak azért, hogy a díszítésnek szánt eper jobban a helyén maradjon -, de végül lebeszéltem magam róla. Ha valaki bevállalósabb, mint én, és elkészíti a "Bounty-verziót", küldjön fotót !

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

epres_suti_1.JPG

Hozzávalók (egy 19 cm-es tortaformához)

A pitealaphoz:

70 g olvasztott vaj és egy kevés a forma kikenéséhez

85 g liszt

25 g kókuszreszelék

50 g cukor

Az epres-kókuszos töltelékhez:

105 g kókuszreszelék

52 g cukor

3 tojás fehérje

20 dkg eper (ha apró szemű, akkor félbe vágva, ha nagy szemű, akkor negyedekbe)

A díszítéshez:

25 g hámozott, natúr pisztácia durvára vágva

4-5 szem eper

epres_suti_2.jpg

Előmelegítem a sütőt 180 fokra.

Kivajazok egy 19 cm-es tortaformát.

Egy tálban összekeverem a lisztet, a kókuszt és a cukrot, majd hozzáöntöm az olvasztott vajat. Morzsás állagúra dolgozom a tésztát. A keveréket egyenletes vastagságban a tortaforma aljába nyomkodom. Beteszem a sütőbe 15 percre. Akkor jó, ha a teteje már halvány színt kap.

Míg az alap sül, összeállítom a kókuszcsókot. Ehhez a tojásfehérjéket a cukorral és a kókuszreszelékkel alaposan összekeverem. 

A tésztát a 15 perc eltelte után kiveszem a sütőből, és elhelyezem rajta a félbe vagy negyedbe vágott eperszemeket. A gyümölcsök tetejére kanalazom a kókuszos keveréket, elsimítom, hogy minden szemet befedjen, majd 20-25 percre visszatolom a sütőbe. Akkor veszem ki, ha már a kókuszos réteg itt-ott aranybarna színt kapott. Sütirácson hagyom kihűlni.

A díszítéshez félbe, negyedekbe vágom az eperszemeket, és elrendezem őket a sütemény közepén. Megszórom a durvára vágott pisztáciával. 

Így is tökéletes, de legközelebb kipróbálom az eredeti recept szerint fél kávéskanál rózsavízzel, amit a kókuszos réteghez kell keverni.

epres_suti_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr7012448887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása