Receptjeim Nektek

Brown sugar

Brown sugar

Kakaó likőrös szeder szuflé

Légies boldogság

2021. augusztus 16. - girlinnavyblue

A szeder szerzon kellős közepén szerintem ez a tökéletes desszert! A színe gyönörű, könnyű, gyömölcsös, a likőr pedig ad neki egy csipet kakós pikantériát.

img_20210814_082156_352_1.jpg


Elkészítési idő: kb. 30-40 perc

Hozzávalók (2-3 személyre):

  • 100 g szeder (vagy erdei gyümölcs)
  • 50 ml víz
  • 50 g porcukor (átszitálva)
  • 2 tojásfehérje
  • vaj, a formák kikenéséhez (lehet laktózmentes is)
  • 1 teáskanál kakaó likőr (jó hozzá szeder vagy erdei gyümölcs likőr is)
  • 1 púpozott teáskanál zabliszt

Jó, ha van otthon:

  • szuflé forma (2-3 db)
  • fém tál
  • kisebb lábas
  • szilikon spatula
  • gépi habverő (botmixer habverője is jó, de akár a korábbi kézi is)
  • szita

Elkészítés:

A zablisztet kis tálkában csomómentesre keverem a likőrrel.

A szedret megmosom, egy kis lábasban a vízzel összeforralom, közben (amennyire csak lehet) szétnyomkodom. A levéből egy keveset a lisztes elegyhez adok (hőkiegyenlítés), amit simára keverek és visszaöntök a szederhez. Addig főzőm, amíg be nem sűrűsödik. Ezt a masszát sűrű szitán átszűröm, hogy a magokat felfogjam és félre teszem hűlni.

Közben a sütőt hőlégkeveréses módban, 180 ºC-ra melegítem. (Jobb, ha a sütő melegszik fel hamarabb, mintha a tészta várna a sütőre.) Ezalatt a tojásfehérjékből (gépi habverővel) kemény habot verek úgy, hogy közben a porcukrot kanalanként adagolom a tojáshoz (ha fejjel lefelé fordítom, akkor is a helyén kell maradjon a hab és szépen ki kell fényesednie). A habot 3-4 részben óvatosan a szederhez adom/ beleforgatom vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. Akkor jó, ha már nincsenek benne kis fehér foltok.

A keveréket színültig a formákba öntöm, a szélét körben az ujjammal körbehúzom, hogy az emelkedés egyenletes legyen. Kb. 10 percig sütöm és forrón, porcukorral meghintve (illetve friss gyümölccsel) tálalom.

Lazacos bagett buggyantott fürjtojással

img_20200405_111610.jpg

Egy kis extra reggeli az egész napot feldobja, az elkészítéséhez viszont semmi extra nem kell. :)

Elkészítési idő: kb. 15 perc

Hozzávalók (2 személyre):

  • 100 g füstölt lazac szelet
  • bagett
  • teavaj, vagy sajtkrém
  • 8-10 db fürjtojás
  • 1 teáskanál 20%-os ecet (vagy kicsit több 10%-os)
  • bors
  • fodros petrezselyem (tálaláshoz)

Elkészítés:

Egy lábosba vizet teszek és forrásig melegítem. A bagettet srégen felszeletelem, megkenem a vajjal/ sajtkrémmel, szépen ráteszem a lazacszeleteket.

Ha a víz felforrt, kicsit lejjebb veszem hőfokot, hogy ne gyöngyözzön annyira erősen és elkeverem benne az ecetet. Egyesével feltöröm a tojásokat és óvatosan a vízbe "pottyantom". (Ha a szépsége is fontos és nem vagyok még farkaséhes, egyesével merőkanálba töröm és abban teszem a vízbe.)

1 perc kell, hogy a fürjtojás elkészüljön. Óvatosan kanállal kiszedem a vízből és egy papírtörlővel bélelt tányérra teszem, hogy a víz lecsöpöghessen (enélkül a bagettet el fog ázni). Ha ez is megvan, mehet a lazacokra, kevés sóval és borssal el is készült. Tálaláskor friss fodros petrezselymet teszek rá.

Könnyű, mégis isteni reggeli!

Zöldséges pirított tészta, ahogy én szeretem :)

img_20200404_200009.jpg

Egész napos kirándulás vagy munka után, éhesen hazaérve csak valami gyorsra vágyom. Ilyen ez a tészta is, hiszen előkészítéssel, tálalással 30 perc alatt kész. :)

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók (2 személyre):

  • 200 g spagetti tészta
  • 2-3 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db friss sárgarépa
  • 2 szál angol zeller
  • fél sárga kaliforniai paprika (de jó más színű is)
  • bors

Jó, ha van otthon:

  • tésztaszűrő (vagy olyan lábas, ami hasonló funkciót lát el)
  • spagetti adagoló
  • nagyobb serpenyő

img_20200404_193459.jpg

Elkészítés:

A tésztához felteszem a vizet forrni, ha kész, mehet bele a spagetti és a só. Nem főzöm meg teljesen, mert később még a zölségekkel is puhulni fog.

Megmosom és megpucolom a zöldségeket, felszeletelem a vöröshagymát (nem kell aprítani, jobb, ha szép hosszú "szálak" lesznek belőle). A serpenyőt felmelegítem, beleöntöm az olajat és hozzáadom a vöröshagymát. Amíg ez párolódik, néha megkeverem és felszeletelem a zellerszárakat, majd a répákat hosszába félbevágom és srégen felszeletelem. A fél paprikát és vékony csíkokra szeletelem.

img_20200404_194620.jpg

Ha a hagyma már megpuhult és kicsit meg is pirult, mehet hozzá a többi zöldség is. Addig kevergetem őket, míg puhábbak lesznek, de még roppanósak.

img_20200404_194722.jpg

Ekkor, ha a tészta is megfőtt, leöntöm róla a vizet és mehet a zöldségekhez.

img_20200404_195547.jpg

Borsozom és hozzáadom a szójaszószt kanalanként. Folyamatosan kóstolgatom, hogy mennyi szósz kell bele, nehogy túl sós legyen, mivel a szójaszósz önmagában is elég sós, így én már nem szoktam külön sózni a tésztát, de ez ízlés kérdése. Kb. 3-4 perc kell, amíg teljesen elkészül, addig kevergetem.

Ha kész tálalom és mérem az időt, hogy amíg elfogy, új rekord születik-e. :D

Tejszínes csirkecomb bulgurral jénaiban

img_20200401_190542_v02.jpg

Imádom a jénait, nagyon sűrűn használom, mert szaftos marad benne az étel és nem kell őrizgetni, ráadásul bármit csinálhatok főzés közben. :)

Egy aranyszabály van!
Az jénai edény használata előtt, nem szabad felmelegíteni a sütőt!

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Hozzávalók:

  • 700 g csirke alsó-, vagy felső comb (alsóból ez 5-6 db)
  • 200 ml tejszín (lehet laktózmentes is)
  • 100 g sajt (lehet laktózmentes is)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 g bulgur
  • 300 ml víz
  • bors

Jó, ha van otthon:

  • Közepes jénai tál (vagy magasabb falú tepsi, amit alufóliával fedj le)
  • Kis lábas fedővel

img_20200401_173852.jpg

Elkészítés:

A jénai aljában eloszlatok 1 csapott evőkanál sót és ízlés szerint borsot (a tejszínen és a szafton keresztül a hús így is "ízesedik", nem kell egyesével fűszerezzem). Megpucolom a fokhagymát, azt is a jénaiba teszem. Mehetnek bele a csirkecombok is, a tetejükre só és bors, majd erre öntöm a tejszín. Ráteszem az edényre a tetejét és mehet be a sütőbe. Légkeveréses fokozatra állítom, 200 ºC-ra. Ha elérte a hőfokot 45 percig sütöm.

img_20200401_174407.jpg

Amíg sül a hús, lereszelem a sajtot, félreteszem. Előkészítem a bulgurt is, 150 g-ot kimérek, ezt a lábosban kétszer átmosom és 300 ml vizet öntök hozzá (mindig ilyen aránnyal dolgozom, vagyis a vízből dupla annyi kell, mint a bulgurból), majd félre teszem ezt is.

Ha megsült a hús (letelt a 45 perc), kiveszem a sütőből, óvatosan leveszem az edény tetejét (vigyázok nehogy megégessen a gőz). Ráteszem a combokra a sajtot és tető nélkül visszateszem őket a sütőbe, hogy a sajt még megolvadjon és rápiruljon a combokra.

img_20200401_183754.jpg

Közben odateszem főni egy csipet sóval a bulgurt. Forrástól számított 5 percig főzöm, párszor megkeverem, de nem kell folyamatosan. Ha elkészült, leveszem a tűzhelyről és lefedem, majd így hagyom 10-15 percre.

Ha a sajt rásült a csirkére (isteni az illata, mint mindennek, ami sajttal készül), kiveszem és tálalom a bulgurral. :)

img_20200401_190106.jpg

Jó étvágyat hozzá! :)

Gránátalmás tápióka puding

img_20200402_151229.jpg

Reggelinek, délutáni nasinak, de akár vendégvárónak is tökéletes, főleg, hogy előre elkészíthető. Friss gyümölccsel, dzsemmel is szuper, a variációk pedig végtelenek. Én most gránátalmával hoztam el nektek. :)

Elkészítési idő: kb. 15 perc + 10 perc + pihentetés

Hozzávalók (1 személyre vagy 2 személyre kevesebb pudinggal és több gyümölccsel):

  • 30 g tápióka gyöngy (általában fehér, de van zöld színű is)
  • 100 ml víz
  • 150 ml kókusztej
  • 20 g cukor
  • 1/2 gránátalma

img_20200402_130859.jpg

Elkészítés:

Egy lábosba beleteszem a gyöngyöket és beleöntöm a vizet. Amíg a gyöngyök megdagadnak és felisszák, addig magára hagyom, ehhez kb. 15 perc kell. Ezután a kókusztejet is hozzáöntöm a tápiókához és közepes hőfokon folyamatosan kevergetem. Ha a gyöngyök már átlátszóak és az egész puding állagúvá válik, el is készült (kb. 5 perc), leveszem a tűzről.

img_20200402_133338.jpg

Hozzáadom a cukrot és poharakba kanalazom és várok vele egy keveset, hogy lehűljön és hűtőbe teszem. A megtisztított gránátalmát akár azonnal, vagy tálaláskor is rá lehet tenni (én tálalásnál szeretem frissen). 

A tisztításról legközelebb mesélek, de nekem ezek az eszközök kellenek hozzá. :)

img_20200402_150258.jpg

Nagyon egyszerű, gyors és még finom is. :) 

Csoki szuflé

Instant boldogsághormon

img_20200401_191846.jpg

Az enyhén folyós-krémes belseje a kedvencem! Nem is bonyolult, maximum egy kis gyakorlat kell hozzá, de valahol el kell kezdeni. :)

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Hozzávalók (2 személyre):

  • 50 g teavaj (lehet laktózmentes is) + egy kevés a formákhoz
  • 50 g kristálycukor
  • 50 g étcsokoládé
  • 1 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 1 teáskanál kakaópor + egy kevés a formákhoz

Jó, ha van otthon:

  • szuflé forma (2 db)
  • fém tál
  • kisebb lábas
  • kézi habverő
  • gépi habverő (botmixer habverője is jó, de akár a korábbi kézi is)
  • szita

img_20200401_180358.jpg

Elkészítés:

Egy kisebb lábasba kevés vizet teszek és felforralom, közben egy fémedényt ráteszek, így vízgőz felett tudom megolvasztani az étcsokit a vajjal. Ha felolvadtak, már nem szükséges a vízgőz, de nagyon óvatosan kell levenni az edényt róla, mert könnyen megégethet a gőz!

A cukrot egy másik edénybe mérem ki. A tojásokat (csak 1 sárgája kell) szétválasztom úgy, hogy a fehérjéket már egy olyan edénybe teszem, amiben habbá tudom verni őket. A tojássárgáját a cukorhoz adom, és addig keverem (kézi habverővel), amíg ki nem világosodik a sárgája. Hozzáöntöm a cukros keverékhez a csokit és beleszitálom a kakaóport, majd az egészet elkeverem.

collage.jpg

Közben a sütőt hőlégkeveréses módban, 180 ºC-ra melegítem. (Jobb, ha a sütő melegszik fel hamarabb, mintha a tészta várna a sütőre.)

A tojásfehérjékből (gépi habverővel) kemény habot verek (ha fejjel lefelé fordítom, akkor is a helyén kell maradjon a habés kisebb részekben a keverékhez adom. Spatulával nagy mozdulatokkal, óvatosan beleforgatom (ettől fog megnőni). Akkor jó, ha már nincsenek benne kis fehér foltok.

img_20200401_185437.jpg

A formákat vajjal kikenem és kakaóport szórok bele, majd beleöntöm a tésztát.

img_20200401_185932.jpg

Egy sütőpapíros tepsin teszem be a formákat (előfordulhat, hogy túlemelkednek és esetleg kicsit kifolynak). Sütőtől és alapanyagoktól függően érdemes kísérletezni, hogy mennyi idő alatt emelkednek és sülnek meg a szuflék. Szerintem 11 percre minimum szükség van, de most 16 perc kellett. Akkor van kész, ha szépen púposra megemelkedik a teteje (esetleg kicsit szét is reped). 

Tálaláskor és az első falatoknál is vigyázzunk, mert forró! 

Jó étvágyat! :)

Csirkés rizottó

img_20200330_193555.jpg

Mikor a hétvégéről annyi húsleves marad, hogy már nem fog elfogyni, de nem szeretném, hogy kárba vesszen, akkor az egyik remek felhasználási mód, ha rizottóhoz alaplének használjuk.

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Hozzávalók:

  • 350 g rizottó (kerekszemű) rizs
  • 300 g csirkemell filé
  • 1,3 l alaplé (zöldség vagy csirke)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 40 g teavaj (lehet laktózmentes is)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 40 g parmezán (vagy más legalább félkemény sajt - bűn, de ez van)
  • 1 ág friss rozmaring (vagy 1 teáskanál szárított)
  • bors

Jó, ha van otthon:

  • kb. 2 literes lábas
  • merőkanál

img_20200330_183038.jpg

Előkészítés:

Előkészítem az alapanyagokat, mert a rizottót folyamatosan kevergetni kell, különben könnyen leég!
Forróra melegítem az alaplevet, felaprítom a vöröshagymát, fokhagymát, felvágom a csirkemellet kisebb darabokra, lereszelem a sajtot és leszedem a rozmaring leveleket a fás száráról, majd azt is felaprítom.

Az olajat és a vajat felolvasztom, megfuttatom benne a vöröshagymát, folyamatosan kevergetve. Ha üveges lesz, mehet bele a fokhagyma is és kb. 1 percig kevergetem, hogy meg ne égjenek.

img_20200330_185805.jpg

Utána a rizst is hozzáteszem, folyamatosan keverem, amíg ez is üveges lesz. Beleöntöm a bort és kb. 1 perc kell, amíg elpárolog az alkohol. Hozzáadom a csirkét, enyhén megsózom és merőkanalanként az alaplevet úgy, hogy mindig megvárom, hogy az előző adagot a rizs felszívja. 

img_20200330_190905.jpg

Figyelem! Érdemes kalkulálni vele, hogy mennyire sós az alaplé, mert az is ízesíti a rizottót! 

Mivel a rizs típusától fogva eltérhet és a személyes ízlések is (ki mennyire szereti puhán), a vége felé érdemes kóstolgatni, mert nem biztos, hogy szükség lesz összes alaplére (jobb többel készülni, mert főzés közben nagyon nehéz pótolni). Ha már az utolsó adag alaplevet hozzáadtuk, mehet hozzá ízlés szerint só, bors, a rozmaring és a reszelt sajt.

img_20200330_192825.jpg

Nekem ez is olyan étel, ami jobban ízlik másnap. :)

Szerintetek mikor jobb, azonnal vagy pihentetve?

Chilis bab egyszerűen

img_20200329_161757.jpg

A karantén készleteket is fel kell használni egyszer, a chilis bab pedig tökéletes konzerv alapanyagokkal is. :)

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Hozzávalók (4 személyre):

  • 400 g darált vegyes marha- és sertéshús mix (illetve önmagában is bármelyik jó)
  • 1 db kukorica konzerv
  • 1 db vörösbab konzerv
  • 1 db fehérbab konzerv
  • 1 db paradicsom konzerv (héj nélküli)
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál csemege pirospaprika
  • chili (friss vagy szárított)
  • bors

img_20200329_153327.jpg

Elkészítés:

A kukorica- és bab konzerveket egy nagyobb szűrőbe teszem, hogy a levük lecsöpöghessen, majd kicsit át is mosom őket csapvíz alatt és félreteszem.

img_20200329_153655.jpg

A vöröshagymát és fokhagymát is felaprítom, majd az olajat egy nagyobb serpenyőben felmelegítem. Ha felmelegedett, hozzáadom a vöröshagymát, amit  kb. 1 percig párolok, majd mehet hozzá a fokhagyma is. Addig kevergetem és figyelem, amíg a vöröshagyma üveges nem lesz, majd rászóróm a pirospaprikát és vigyázok, nehogy megégjen a paprika, mert akkor megkeseredik. 

img_20200329_155507.jpg

Ha jól elkeveredett a paprika, hozzáadom a húst, amit sózok, borsozok. Többször megkeverem, hogy egységesen süljön át. A chili kis részét felaprítom, majd a húshoz teszem. Egyenlőre csak keveset, mert ha még nem lesz elég erős, tudom pótolni, de ha túl erős lesz, már nehéz javítani rajta.

Ha a hús kellően átsült, hozzáadom a paradicsomkonzervet és a spatulával a serpenyőben kisebb darabokra nyomom az egész paradicsomokat. Kevergetve megvárom, amíg összerottyan, majd hozzáadom a korábban lecsöpögtetett kukorica- és babkeveréket. Megkóstolom és, ha kell adok még hozzá sót, chilit vagy borsot.

img_20200329_160445.jpg

Kb. 5 percig főzöm együtt őket, így jobban összeérnek az ízek és már tálalhatom is.

Ez olyan étel, aminek jót tesz, ha várunk vele kicsit, vagyis ha kibírjuk, hogy ne azonnal essünk neki, akkor pihentetés után még ízletesebb lesz, ahogy az ízek igazán jól összeérnek.

Én sose tudok várni, nem bírok ellenállni az illatának és azonnal nekiesem!

Te melyik tábort erősíted? Kibírod, hogy ne egyél belőle rögtön? :)

Amerikai palacsinta

img_20200328_194820.jpg

Nekem ez az egyik kedvenc hétvégi reggelim. Most viszont szinte bármelyik reggel "hétvégi". ;)
Mivel kell kicsit pihennie, így érdemes a tésztát már előző este összeállítani, hogy reggel már szinte csak sütni kelljen. Ennyi a trükkje. ;)

Elkészítési idő: 10 perc + min. 2 óra pihentetés + 20 perc 

Hozzávalók (4 személyre):

  • 200 g liszt
  • 20 g porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 150 ml tej (lehet laktózmentes is)
  • 2 db tojás
  • 40 g olvasztott vaj (lehet laktózmentes is)
  • 1 db tojásfehérje (pihentetés után!)
  • kevés napraforgó olaj (sütéshez)
  • lekvár, juhar szirup, Nutella, friss gyümölcs... (tálaláshoz) :) 

Jó, ha van otthon:

  • konyhai papírtörlő
  • spatula vagy vékony fakanál a forgatáshoz
  • kézi habverő
  • gépi habverő (botmixer habverője is jó, de akár a korábbi kézi is)
  • palacsintasütő (vagy serpenyő)

img_20200328_132617.jpg

Elkészítés:

A lisztet, porcukrot, sót és sütőport összeöntöm, elkeverem, hogy mindenhol egységesen jusson a sütőporból. Hozzáadom a tejet, tojásokat, olvasztott vajat (fontos, hogy ne legyen forró) és kézi habverővel összekeverem, hogy szép sima masszát kapjak. Frissentartó fóliával letakarom és a hűtőbe teszem kb. 2 órára, de egy éjszakára is maradhat.

img_20200328_140900.jpg

Pihentetés után a tojásfehérjét kemény habbá verem (ha fejjel lefelé fordítom, akkor is a helyén kell maradjon a hab).
3 részletben spatulával a tésztához adom a habot, szépen lassan adagolva, hogy egyre lazább legyen a tészta. A habot nagy, lassú mozdulatokkal keverem a tésztába, hogy a hab " ne törjön össze", csak belekeverjem. Akkor jó, ha nincsenek már kis fehér foltok.

Egy lapos tányérba kevés olajat öntök és ebbe mártom a konyhai papírtörlőt, majd kikenem a palacsintasütőt. Nekem ez jött be legjobban, hogy ne használjak túl sok olajat, de mégis mindenhová jusson az olajból.
Közepes lángon felmelegítem a serpenyőt és úgy adagolom a tésztát, hogy egyszerre 3 palacsinta elférjen. Nem kell túl sok tészta egyszerre, mert különben összenőnek, vagy nem fognak teljesen átsülni. Mindkét oldalukat szép világos barnára sütöm és egymásra halmozom őket, így tálalásig melegek maradnak.

Tálaláshoz lekvár, juhar szirup, Nutella vagy friss gyümölcs is tökéletes. Nekem a házi narancslekvárom jött be legjobban. :)

Mindig elfogy utolsó darabig, így nem tudom, hogy meddig lehet tárolni. :)

Nálatok is kedvenc lett? :)

Skót (fürj)tojás édesburgonyával

pixlr_20200328223100083_v02.jpg

Húsvétra, jeles alkalomra, kihívásnak vagy csak felesleges 2 óra eltöltésére is ajánlom. Hogy miért? Mert pepecses, sok türelem kell hozzá, némi kézügyesség sem árt, de minden percet megér!

Egy jó skót tojás akkor az igazi, ha belül még nem keményedett meg a tojássárgája és finom krémes marad (nem nyers, csak krémes). Természetesen az eredeti recept tyúktojást ír, de én sokkal jobban szeretem fürjtojással, mert így kisebb, gusztább és finomabb is lesz. :)

Elkészítési idő: 2-3 óra (minden a fürjtojásokon múlik)

Hozzávalók a skót tojáshoz (2 személyre):

  • 400 g darált marhahús
  • 9 db fürjtojás (illetve tartalékba lehet még 2-3 db-bal számolni)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál friss petrezselyem (vagy 1 csapott teáskanál szárított)
  • 1 ág rozmaring (vagy fél teáskanál szárított)
  • 1 teáskanál dijoni mustár (ha nincs jó a sima is)
  • 1 csapott evőkanál só
  • bors

Panírozáshoz és sütéshez:

  • liszt
  • 2 db (tyúk) tojás
  • zsemlemorzsa (átszitált vagy bolti)
  • napraforgó olaj (bő olajban való sütéshez)

Körethez:

  • 3 db édesburgonya
  • kevés olívaolaj
  • só 
  • bors

Jó, ha van otthon:

  • fokhagyma nyomó
  • frissen tartó fólia
  • sütőpapír
  • edény, aminek a fala egy serpenyőnél magasabb
  • kislyukú fém szűrő, amivel ki tudod venni az olajból a tojásokat

img_20200328_143117.jpg

Elkészítés:

A 3 édesburgonyát megpucolom és hasábokra vágom, egy akkora tálba teszem, ahol meg tudom majd forgatni. Sózom, borsozom és kevés olíva olajjal meglocsolom, majd megforgatom a tálban. Egy lapos tepsit kibélelek sütőpapírral és eloszlatom benne a hasábokat és félreteszem őket.

img_20200328_153832.jpg

A húshoz hozzáadom a sót, borsot (ízlés szerint) és a mustárt. A fokhagyma gerezdeket megpucolom és fokhagymanyomóval összezúzom, a húshoz adom. Ha friss zöldfűszerekkel dolgozom, akkor a rozmaring leveleket leszedem az ágról, és petrezselyem szálakkal együtt felaprítom (ha szárított fűszerekkel dolgozom, "csak" kimérem őket) és szintén a húshoz adom. Az egészet kézzel vagy villával jól összekeverem, hogy egységes masszát kapjak. Minél simább (krémesebb) a massza, annál finomabb lesz a végeredmény és könnyebb lesz formázni is a húst.

img_20200328_144345.jpg

Kisebb lábasba vizet engedek és felforralom, ezalatt egy tálba hideg vizet engedek, akár jégkocka is mehet bele (ebbe veszem ki a kész tojásokat majd, hogy ne főjenek túl). Ha már forr a víz, kisebb lángra veszem (ne bugyogjon annyira) és óvatosan beleteszem a megmosott tojásokat. 2 percig főzöm őket és amint letelik ez az idő, át is emelem a hideg vízbe. Pár perc alatt lehűlnek annyira, hogy a héját kiskanállal megkocogtatva feltörjem őket (a tompább vége felől szoktam a csúcsa felé haladni). DE óvatosan, mert a tojások még lágyak belül! :) A megtört tojásokra friss hideg vizet engedek és 4-5 percre magára hagyom.

img_20200328_150039.jpg

És most jön az igazán pepecses rész. Le kell szedni nagyon óvatosan a héjukat. Ez türelemjáték.
Szintén a tompább végéről indulok és szépen lassan haladok. Ha több tojást is megfőztem, mint amennyi kell, úgy van pár tartalékom. :)

Fontos, hogy csak olyan tojás lesz jó a végén, ami egyben marad, de ha kicsit hiányzik a fehérjéből az nem gond!

Ezután levágok egy kisebb frissen tartó fóliát, hogy azon dolgozzak a hússal (így nem fog letapadni a pultra). A húst 9 felé veszem, egy adag kb. annyi, amennyi belefér a tenyerembe lazán összecsukva. Ezt kézzel kilapítom és egy tojást a közepére helyezek.

img_20200328_152309.jpg

Nagyon óvatosan a hússal körbebugyolálom és ahol a végek összeérnek, összecsípem a széleket, hogy teljesen befedje a tojást. Megpróbálom kicsit formázni még, hogy mindenhol egyenletes legyen a hús vastagsága (egyenletesen süljön majd át).

img_20200328_153909.jpg

Tipp: Ha több hús maradna (ahogy nekem is - 2 tojás pucolás közben elesett...), érdemes kisebb húsgolyókat formáznunk. Panírozva és kisütve ezek is nagyon finomak lesznek! Ha nem szeretnénk ennyit pepecselni a skót tojással, ez külön fogásként is elkészíthető! :)

img_20200328_155116.jpg

Közben beteszem az édesburgonyát a sütőbe és 200 ºC fokon megsütöm, ami nagyjából egyszerre fog elkészülni a tojásokkal.

3 tányérba előkészítem a panírozáshoz a lisztet, a felvert tyúktojást és a zsemlemorzsát, aztán bepanírozom a "hústojásokat" és bő olajban 6-7 perc alatt kisütöm őket. (Az olaj ne legyen túl forró, mert akkor csak megég a panírt és a hús nyers marad, illetve jobb több adagban sütni, hogy ne hűljön le hirtelen az olaj.)

Érdemes azonnal tálalni, mert ahogy a tojás főzésénél, ha nem vigyázok, akkor most a sütést követően is "túlfőhetnek" belül a tojások. A tálalásban biztos ügyesebbek vagytok, ezen még igyekszem csiszolni. ;)

img_20200328_163042.jpg

Ha az édesburgonya időzítésével nem szeretnél bajlódni, saláta köretet is választhatsz, azzal is isteni lesz ez a fogás. :)

Kinek mennyit fejlődött a türelme? :)

süti beállítások módosítása