Nemrég beszereztem egy gyönyörű mentazöld (nem mindegy:)), pont jó méretű gyümölcskenyérformát...gondoltam, épp itt az ideje kipróbálni arra, amire a neve is utal.
Gyümölcskenyér - de nem a hagyományos!
Ez a puha, szaftos, fűszeres, illatos gyümölcskenyér nem tartalmaz sem lisztet, sem hozzáadott cukrot. Liszt helyett főtt quinoa, cukor helyett pedig édes gyümölcsök - banán és füge - kerültek bele. A gyümölcsök puhák, isteni ízt adnak, miközben a magok finoman roppannak. A quinoa szuperegészséges, semleges íze miatt édességekbe is használható és gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Ez a gyümölcskenyér pedig reggeliként, ebéd utáni nassolnivalóként, gyerkőcnek csomagolt uzsonnaként is megállja a helyét!
Próbáljátok ki, mutatom a receptet :)
Hozzávalók:
- 100 g quinoa
- 250 ml víz
- 150 g puha aszalt füge
- 1 közepes alma
- 1 érett banán
- 70 g olajos mag vegyesen (én törökmogyorót és kesudiót használtam)
- 1 tk sütőpor
- 1 tk vegyes illatos fűszer: őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió
- 1/2 citrom héja és leve
- 2 tojásfehérje
- forma kikenéséhez kis kókuszzsír
( a sütit leginkább a füge és banán fogják édesíteni, szerintem nagyon finom így, de ha ti édesebben szeretnétek, lehet bele tenni édesítőt/mézet)
Elkészítés:
A quinoát alaposan átmossuk - így leoldódik róla egy szaponin nevű anyag, ami a magocskák természetes bevonata, de kesernyés ízt adna. Ezután ráöntjük a vizet, és kis lángon addig főzzük, amíg az összes folyadék eltűnik alóla (kb. 15-20 perc).
Míg fő a quinoa, egy nagy tálba készítjük a gyümölcsöket és a többi hozzávalót: az almát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. A fügét apróbb kockákra vágjuk, a banánt összenyomkodjuk. A magokat is aprítjuk, és a gyümölcsökhöz öntjük. Hozzáadjuk a sütőport, a fűszereket, a citrom levét és reszelt héját, majd a megfőtt quinoát.
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.
Végül a fehérjékből habot verünk, és óvatosan hozzáforgatjuk a gyümölcsös-magos-quinoás masszához. A kókuszzsírral vékonyan kikent gyümölcskenyérformába kanalazzuk a tésztát, majd a forró sütőbe tolva 50-60 perc alatt megsütjük. A legkönyebben akkor lehet szeletelni, ha teljesen kihűlt - ennek a kivárása az egész recept legnehezebb része:)
Egészségetekre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.