Csirkecomb kakukkfüves mártásban, tepsis krumplival.
Különleges ízt ad a csirkecombnak a friss kakukkfű, amit gyerekeimtől kaptam és az erkélyen nevelgetem másik 5 fűszernövény (rozmaring, majoránna, oregánó, zsálya, citromfű) társaságában. A recept könnyen elkészíthető, kezdőknek is ajánlom.
Hozzávalók : 4 adag
4 db egész csirkecomb vagy 8 felsőcomb,
só, bors ízlés szerint,
3 evőkanál olaj,
1 dl rosé bor,
2 dl víz,
2 csipet fokhagymapor, vagy 2 gerezd zúzott fokhagyma,
1 db leveskocka,
1 db babérlevél,
kakukkfű 6 ágacska, vagy 1 teáskanál szárított, (ez adja a mártás finomságát)
2 dl főzőtejszín,
1 púpozott evőkanál étkezési keményítő,
A tepsis krumplihoz:
1,2 kg burgonya,
3 ek. olaj,
só, bors ízlés szerint,
fokhagymapor ízlés szerint,
elkészítése:
A csirkecombokat jó alaposan besózzuk, megborsozzuk, megszórjuk fokhagymaporral.
(A csontok mellett mindig bevágom a húst, és a bőrt megemelve fűszerezem a combokat, így mindenhol egyformán zamatos lesz.)
Amíg a krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk, addig állni hagyjuk a húst.
A nagy gáztepsit sütőpapirral kibéleljük, 2 evőkanál olajjal megkenjük, belerakjuk a fűszerezett krumplit, a tetejére még 1 evőkanál olajat öntünk és 200 fokos sütőben 50 percig sütjük. Amig a krumpli sül, a csirke is elkészül.
A csirkecombokat a forró olajban átsütjük. Először a bőrös felét rakjuk az olajba, aztán megfordítjuk és fehéredésig sütjük. Amikor mind kész, visszarakjuk a lábasba.
Ekkor tesszük rá a kakukkfűvet, felöntjük az 1 dl roséval, 2 dl vízben feloldott leveskockával, végül a babérlevelet beledobjuk, és fedő alatt puhára pároljuk a húst.
Mikor a combok elkészültek, kiszedjük őket, és 220 fokon a tetejét megpirítjuk a sütőben.
A visszamaradt léhez hozzáadjuk a keményítővel elkevert tejszínt, és összesűrítjük a végleges állagára.
(Természetesen először 2 kanál forró lé hozzáadásával egyneműsítjük a tejszínt, csak utána rakjuk bele az egészbe, ezt biztosan mindenki tudja, de azért írtam le, mert egyébként nem lesz sima, selymes a mártás.)
Tálaláskor a burgonyára helyezzük a csirkecombokat, majd a mártással nyakon öntjük.