A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Epres torta citromos mascarpone krémmel

2017. április 23. - bakeyoursmile

img_8949.PNG

Ismét elcsábított az illatozó eper a piacon, úgyhogy ebből természetesen egy recept kerekedett, amely a kivehető belsejű mini tortaformámban (245 mm x 100 mm x 25 mm) teljesedett ki.

Hozzávalók:

A tésztához:

18 dkg zabkeksz

10 dkg vaj

1 evőkanál cukor (ízlés szerint, el is hagyható)

A krémhez:

25 dkg mascarpone

2 dl tejszín

2 evőkanál cukor (ízlés szerint)

3 evőkanál lemon curd

20 dkg eper a tetejére

img_8948.PNG

Először a "tésztát" készítjük el. A zabkekszet késes aprítóban porrá aprítjuk, ha nincs aprítónk, akkor levezetjük rajta a feszkót, nejlonba csomagolva sodrófával addig ütögetjük míg egységesen nem lesz porózus a szerkezete. Hozzákeverjük a felkockázott vajat és a cukrot, majd egynemű masszává gyúrjuk. Kivajazzuk a tortaformát, majd aprólékosan belenyomkodjuk a kekszes masszát úgy, hogy mindenhová egyformán jusson. 170 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. (Akkor jó ha már érződik az illata a levegőben és szép barna színt kapott.) Sülés közben nekem kicsit fellevegősödött a tészta, de aztán a hűtés folyamán visszarendeződött, és tökéletes lett, jól vágható, nem kemény, de ropogós. Szóval ha ez megtörténik, nem kell megijedni ;)

Amíg a kekszalap hűlik, addig megmossuk és kicsumázzuk az epret, majd félbe vágjuk. A mascarponét elkeverjük a tejszínnel, a lemon curddel és a cukorral, habverővel felverjük.

A kihűlt tortalapot kivesszük a formából, megkenjük gazdagon a tejszínes citromos krémmel, majd ráhalmozzuk az epreket. (Erre az alapra még nagyon sok gyümölcsöt el tudnék képzelni a citrom édes-savanyú íze mellé, például málnát ribizlivel, hmmm...). Kis pluszként csokilevelekkel díszítettem.

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:

https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

img_8950.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr2112447453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása