Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

Húsvéti citromos süti

2024. március 25. 12:56 - Detti94

20240325_101417.jpg

Egy igazi retro desszertet készítettem a hétvégén. Azt hiszem ez a citromos süti ugyanúgy a "nagyi klasszikusai" közé sorolható, mint például a méteres kalács vagy a zserbó. Nem nagy ördöngösség elkészíteni, viszont türelmet igényel. Legalább egy éjszakát érdemes a hűtőben pihentetni, mielőtt fölvágjuk.

A recept a következő:

A tésztához: 

60 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

1 citrom reszelt héja

1 citrom leve

20 dkg porcukor

17 dkg vaj

1 tojás

1-1,5 dl tej

A citromkrémhez:

7,5 dl tej

3 csomag vaníliás pudingpor

30 dkg vaj

30 dkg porcukor

2 citrom reszelt héja

 A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd lefóliázva a hűtőbe tesszük pihentetni. Eközben a krémet is összeállítjuk: a tejből körülbelül 6 decilitert elkezdünk forralni, ebbe belereszeljük a citromhéjat. Egy külön tálban a pudingport csomómentesre keverjük a maradék tejjel. Ha a tej már forrni kezd, hőkiegyenlítés után hozzáadjuk a pudingos tejet. Nagyon gyorsan, szinte pár pillanat alatt be fog sűrűsödni. Ekkor gyorsan húzzuk le a tűzről, nehogy lekapjon. A forró pudingot robotgéppel kihűlésig, közepes fokozaton keverjük. Ezután a porcukrot és a szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk. A két masszát összekeverjük. 

A tésztát négy részre osztjuk, körülbelül 30X40 cm-es lapokat nyújtunk és egyesével megsütjük őket. Ha a lapok kihűltek, akkor elkezdhetjük betölteni a süteményt. A citromos krémet három részre osztjuk, és a 4 db tésztalap közé 3 egyenlő mennyiségű krémet rétegzünk.

A sütit egy éjszakát a hűtőben pihentetjük, majd ezután felszeleteljük. Porcukorral meghintjük.

 

Szólj hozzá!

Kahvitauko- vagyis kávészünet Finnországban

2024. február 27. 14:03 - Detti94

coffee-1974841_1280.jpg

Tudtátok, hogy az északi országokban fogyasztják a legtöbb kávét Európában? Pedig ez az igazság. Finn barátaim esetén is észrevettem, hogy a kávé bizony jöhet minden mennyiségben, reggel, délben, este. A munkaközi kávészünetek elviselhetőbbé teszik a hideg, fagyos téli napokat, vidámabbá a melegebb hónapokat. 

Nem véletlenül jelentek meg az északi jellegű kávézók is világszerte. Sajátos, nyugodt hangulatuk miatt bárki számára kiváló kikapcsolódás egy ilyen hely meglátogatása. Budapesten is van ilyenre lehetőségünk, ahogy számos más európai városban is. A tipikus péksütemények mint a pulla vagy a korvapuusti sem maradhatnak ki a kínálatból. Az internet segítségével bármikor rákereshetünk ezeknek a sütiknek a receptjére, így otthonunkban is könnyen megteremthetjük a meghitt északi hangulatot, ráadásul sokkal olcsóbban is. 

Finnországban a kávészünet minden napszakban jelen van és igencsak meghatározza a munkanapokat. Egy kávé reggel, majd ebéd után és még a délután folyamán is. Sokkal jobb így a nap, nemde?

Nos, megragadva az alkalmat, tanuljunk egy kicsit finnül. Hogy is nevezhetjük ezeket a kávékat, melyeket különböző napszakokban fogyasztunk?

aamukahvi- reggeli kávé

päiväkahvni- déli, vagy napközbeni kávé

iltakahvi- esti kávé

A tapasztalatom és elmondások alapján a finnek kissé távolságtartóak, a kávészünetek azonban remek alkalmat teremtenek a beszélgetésekre, egymás közelebbi megismerésére. Akár csapatépítőként is fel lehet fogni egy munkahely esetén. Persze nem minden esetben beszélgetnek és nevetgélnek hangosan mialatt együtt kávéznak. A csend és a hallgatás egy nagyon "finn dolog". Mikor először megtapasztaltam, kimondottan kényelmetlenül éreztem magam. Náluk azonban egyáltalán nem számít negatív dolognak, ha körbeülik az asztalt és csak csöndben ülnek egymás mellett.

A kávékultúra is egy olyan dolog, ami helyenként és nemzetenként mást jelent, más funkcióval bír. Ettől is nagyon csodálatos és sokszínű a világ. Mindenki máshogy közelíti meg a dolgokat, más szempontból fontosak bizonyos ételek, italok, hagyományok. 

Szólj hozzá!

Dióhéjban: A japán szakékultúráról

2024. február 21. 13:07 - Detti94

seafood-1419979_1280.jpg

Nagyon sok, a nyugati világban is ismert étel, hagyomány és szimbólum kapcsolható a távol-keleti kultúrához. A japán kultúra sokak számára vonzó és titokzatos egyszerre. A kertészet, a lakberendezés és a gasztronómia egyaránt használ a japán kultúrából eredeztethető szokásokat. Gasztronómiai szempontból jelentős a sushi, a különböző fűszerek, a tengeri herkentyűk, a tea vagy a szaké. Talán a teakultúra az, ami többek által közkedvelt és elérhetőbb is mint a szaké. A magyar nyelvben gyakran rizsborként is emlegetjük, de abszolút más technológiával készül mint a bor.

Nem tudni pontosan, mikor készítették először ezt a japán alkoholos italt, annyit tudunk, hogy az első ismert feljegyzés erről az italról a 3. századból származik. A szaké azóta már összemosódott a japán kultúrával, még Budapesten sem igen találhatunk olyan japán éttermet, vagy akár apróbb sushizót, ahol ne szolgálnának fel különböző típusú szakékat. A mai modern gasztronómia is előszeretettel nyúl hozzá. Akár ázsiai ételek ízesítéséhez is használhatjuk, illetve kísérő italként is megállja a helyét, én személy szerint már szaké alapú koktélokkal is találkoztam néhány helyen. Az ital spirituális szerepe is jelentős, a sintó vallási szertartások fontos szereplője. 

Mára már több fajta technológia létezik, más-más módszerrel készítenek bizonyos szakékat. Készítésének menete inkább a söréhez hasonlít, mintsem a boréhoz.

Egyes típusokat behűtve, másokat szobahőmérsékleten szolgálnak fel. Akár felmelegítve, téli italként is fogyaszthatjuk, ám ezekkel jobb vigyázni. Általában az íz elfedése miatt kínálnak egyes szakékat melegen, tehát nem biztos, hogy ilyen esetben a legjobb minőségre számíthatunk. 

Hagyomány szerint a szakét télen készítik. A modern technológiának köszönhetően ma már egész évben van lehetőség szakét főzni, de a hagyományos japán szakéfőzdék még mindig inkább télen készítik. Ezzel kapcsolatban szeretnék megosztani veletek egy nagyon szép hagyományt. Amikor a szaké készül, a főzdék kiraknak egy úgynevezett "szugitama"-t, ami cédrusfa leveleinek felhasználásával készül, általában gömb alakú. Innen tudhatják a járókelők, hogy a főzdében bizony szaké készül. Az újonnan készült szaké legtöbbször tél végén vagy tavasz elején kerül forgalomba, ennek örömére a készítők gyakran szerveznek ünnepséget.

Ma már itthon is viszonylag könnyen beszerezhetjük bizonyos boltokban, rendelhetjük éttermekben. A megfelelő szaké kiválasztásához érdemes szakember segítségét kérni.

Szólj hozzá!

Tammikuu: Január Finnországban

2024. január 23. 07:41 - Detti94

winter-1367153_1280.jpg

Tammikuu, a tél szíve, a téli időszak közepe. A tél, a fagy és a hideg Finnországban természetesen sokkal inkább érvényesül. A "tammi" egyik jelentése a szív. Így méltán nevezhetjük január hónapját a tél szívének. A leghidegebb, legsötétebb hónap, ami sajátos küllemet és hangulatot kölcsönöz az északi országoknak.

Ebben a zord időben a finnek is megpróbálják hangulatossá, otthonossá tenni lakásaikat, belső tereiket. A téli sportok szerelmesein kívül kevesen töltik ilyenkor idejüket a szabadban. Az alkoholon kívül sok más ital is előkerül, gyakran készítenek forró teát, glöggit vagy forró kávét. Európában a Skandináv-félszigeten fogyasztják a legtöbb kávét, a finnek is az élvonalban vannak. A nagy hidegben kiváló program lehet egy otthoni összejövetel, vagy egy kávézói találkozó. Én személy szerint már otthon is szerveztem finn hangulatú összejövetelt, ahol a kávé mellett a jól ismert finn sütemények a korvapuusti és a pulla is előkerültek. 

A turistáknak Lappföld is számos lehetőséget kínál a téli időszakban. Megnézhetjük, hogy élnek az ottani őslakosok, a lappok. Meglátogathatjuk Joulupukkit, a finn Mikulást is. A legközkedveltebb téli város Rovaniemi. A karácsonyi időszakban az egyik legdrágább és legnépszerűbb város, de aki egy kis karácsonyi nosztalgiára vágyik, annak januárban is érdemes lehet ide látogatni. Ha a hidegben töltött idő után kicsit átmelegednénk, akkor bármikor megtehetjük azt egy finn szaunában. Ami nekünk luxusnak tűnik, az a legtöbb finn házban vagy szálláson teljesen természetes.

A hideg időre nem érdemes korlátként tekinteni. Persze egy tavaszi vagy nyári séta sokkal kellemesebb és kényelmesebb, mint a mínuszokban róni az utcákat és járni a természetet. Az egyedi hangulat azonban kárpótolhat minket. 

Szólj hozzá!

Tervek az új évre

2024. január 12. 07:17 - Detti94

Elérkeztem 2024 első blogbejegyzéséhez. Ezúton is szeretnék minden kedves olvasómnak Boldog, sikerekben gazdag új évet kívánni. :) Ilyenkor, az ünnepek után kicsit nehézkes megélni a mindennapokat. Viszont erre az évre megfogadtam, hogy ezen mindenképp változtatni szeretnék. A sötét, hideg időt is megpróbálom élvezni. Soha nem tudtam eldönteni, hogy érdemes-e bakancslistát írnom, vagy csak élvezzem, éljen meg a pillanatokat, mivel aminek meg kell történnie, az meg is történik. Az az igazság, hogy én személy szerint hiszek abban, hogy a történések és a találkozások sorsszerűek. Természetesen vannak céljaim 2024-re. A tanulás, nyelvtanulás és az utazás örök motivációt adnak az életemben. Szeretem a gasztronómiát, a sütés, új éttermek kipróbálása szintúgy nem maradhatnak ki idén. 

Igyekezni fogok a blogra érdekes, változatos bejegyzéseket írni.

Szólj hozzá!

Hulladékmentes Szilveszter- 5 tipp, hogy idén kevésbé terheljük a bolygót az ünnepléssel

2023. december 28. 11:30 - Detti94

radish-fade-5186351_1280.jpg

Akárcsak a Karácsony, a Szilveszter és az Újév ünneplése is rengeteg pazarlással, szeméttermeléssel járhat. Az ünnepek alatt néhányan hajlamosak vagyunk túlzásokba esni, sokat sütünk-főzünk, több nassolnivalót és üdítőt veszünk a kelleténél, tehát azt mondanám, hogy a mértékletességen legyen a hangsúly. Összegyűjtöttem 5 egyszerűen betartható tippet Szilveszterre a bolygó védelmében.

1. Dekoráljunk újrahasználható díszekkel

A konfetti, a boltban vásárolt dekorációk elég hamar a kukában végzik. Érdemes ezeket olyan dekorációkra cserélni, amik nem terhelik a környezetet. Nagyon sok szép, tartós díszt lehet vásárolni, amikkel minden évben kidíszíthetjük lakásunkat az ünnepek alatt. Akár magunk is készíthetünk díszeket erre a célra, ami egy szuper közös program is lehet a családdal, barátokkal.

2.  Használjunk természetbarát konfettit

Ezt a tippet olvasva sokakban felmerülhet a kérdés, hogy hogyan lehet természetbarát a konfetti? Használhatunk erre a célra természetes anyagokat, például rózsaszirmokat, szárított virágokat. A hatás talán még különlegesebb, mintha sima, boltban vásárolt konfettit szórnánk szét a lakásban.

3. Annyi étellel készüljünk, amennyi tényleg el fog fogyni

Sajnos nagyon sok élelmiszer a kukában végzi az ünnepek után. Az ünneplés előtt gondoljuk át, hogy hányan is fogunk együtt ünnepelni, körülbelül ki mennyit fogyaszt majd és ez alapján készüljünk ételekkel. Az állati eredetű élelmiszerek sokkal inkább terhelik a bolygót, így ezekre még inkább ügyelni kell.

4. Ne vásároljunk új ruhát csak egy alkalom miatt

A ruhaipar rendkívül káros környezetünkre nézve. Akárcsak az élelmiszerek, a ruhák nagy része is a kukákba kerül. Sokuk csupán néhány hordás után. Nem érdemes egy szilveszteri buli miatt több ezer forintot elkölteni ruhára. Keressünk egy elegáns összeállítást meglévő ruhatárunkban. Ha mindenképp vásárolni szeretnénk, akkor olyan stílusú outfitet vásároljunk, amit év közben is felvehetünk.

5. Készítsünk házilag sós és édes nasikat

Ahelyett, hogy idén előre csomagolt ropikat és chipseket is vásárolnánk a szilveszteri buliba, készítsünk házi sós és édes ropogtatni valókat. Így akár olcsóbban is kihozhatjuk a bulizást. Nagyon szépen mutat egy ízléses gyümölcstál is az asztalon. Zöldségekhez készíthetünk különböző mártogatóst, vagy házi kenyérhez különböző pestokat és vajkrémeket. 

Szólj hozzá!

3 nap-3 adventi vásár: Innsbruck, Salzburg, München

2023. december 17. 23:49 - Detti94

bogrek.jpg

Nagyon szerencsésen alakult eddig a december hónap, hiszen egy fantasztikus utazáson vagyok túl. Pontosan egy héttel ezelőtt hajnali 5-kor keltem és Ausztria felé vettem az irányt. Meg sem álltam Innsbruckig. Soha nem jártam még Tirolban, egészen idáig, nagyon magával ragadott a táj szépsége, a hegyek, a természet, a házak, az emberek. Mintha meseországba csöppentem volna. Innsbruck, Tirol fővárosa a síelők egyik legkedveltebb célpontja. Megérkezésemkor a vonatállomáson is rengeteg sífelszereléssel sétáló embert láttam. A város nappal is meseszép, este pedig a karácsonyi fények és a vásár hangulata igazán élettel telivé teszik a várost.

A karácsonyi vásár kötelező kelléke a forralt bor, ennek ára 4.20 Euro, ezen kívül a bögre ára további 5 Euró, amit vissza lehet váltani, illetve ha kikérjük a következő italunkat, újat kapunk helyette.

bogreinnsbruck.jpg

A vásárban megkóstolhatunk különböző osztrák ételeket is, az adag néhol kiadós, máshol kisebb, de minőség szempontjából teljesen rendben van.

arak.jpg

Ha engem kérdeztek, a császármorzsát nem érdemes kihagyni. Van lehetőség választani, hogy szilvával vagy almapürével szeretnénk-e fogyasztani, de fele-fele arányban is lehet kérni. Ennél a standnál a kasspatzn nevű fogást is megkóstoltam. Nagyon finom volt, tulajdonképpen egy nokedlihez hasonlító tészta, sajttal, snidlinggel és sült hagymával a tetején. Kiadós, nagyon intenzív ízű étel. A vásárban vannak olyan standok, ezt főleg az ételt és italt árusító helyknél tapasztaltam, hogy nem lehet bankkártyával fizetni, így ha valaki a vásárban szeretne ebédelni vagy vacsorázni, feltétlenül készüljön készpénzzel. Ha esetleg ez elmaradt, akkor a vásár mellett ATM-ek találhatóak.

Az határ közelsége miatt ellepik a várost az olasz turisták, nagyon sok helyen a német mellett olasz kiírásokkal találkoztam.

kiiras.jpg

A vásár területe nem túl nagy, de el lehet ott tölteni néhány órát, a hagyományos mézeskalácsárusok mellett fajátékok, ruházati cikkek, szuvenírek, különböző kézműves termékek is vásárolhatók. A rendezvény közvetlenül az Inn folyó mentén helyezkedik, így érdemes ott is tenni egy sétát. Ottlétemkor elég esős volt az idő, érdemes vízálló ruházattal is készülni.

inn.jpg

Nappal is érdemes felfedezni a várost, gyönyörűek az épületek és ha szerencsénk van, akkor az idő megengedi, hogy csodálhassuk a várost körülölelő hegyeket is.

hegy.jpg

Második állomásom a Salzburgi karácsonyi vásár volt. Először jártam ebben a városban is, de mindenképp szeretnék nyári időben is visszatérni, mert gyönyörűek az épületei a sétálóutcái. Itt a vásár sokkal nagyobb és több kisebb vásárt is találhatunk.

vasarsalzburg.jpg

Ebben a vásárban tényleg el lehet veszni, rajtam rögtön eluralkodott a bőség zavara. Nagyon sok édességet, osztrák specialitást, ékszereket, ruhákat, játékokat is kínálnak. Külön szeretném megemlíteni, hogy mindhárom vásárban, amit meglátogattam külön standot állítottak a kisállatoknak, így kedvenceinknek is van lehetőségünk venni valami finomságot.
edesseg.jpg

A kora délutáni órákban viszonylag könnyű dolgom volt meglesni az árusok kínálatát, délután 4-5 óra fele már hatalmas tömeg volt, alig lehetett elférni. Körülbelül ekkortájt még az eső is elkezdett esni, ami tovább nehezítette a dolgomat.
diszek.jpg

Egyik adventi vásárról sem hiányozhatnak a karácsonyi díszek, itt is rengeteg lehetőség kínálkozik egyedi, kézzel készült dekorációkat vásárolni.
borsalzburg.jpg

A salzburgi vásárra is érvényes, hogy az étel-és italárusoknál általában készpénzzel lehet fizetni. Szeretném kiemelni, hogy a három vásár közül Salzburgban volt a legfinomabb a forralt bor, és a bögre formája miatt az ital sokáig tényleg forró marad, sokkal nehezebben hűl ki. 

mozart.jpg

Salzburg város híres szülöttje, Mozart még ma is hatalmas kultusszal rendelkezik. Megtekinthető szülőháza és az a ház, melyben élt és alkotott. A képével ellátott híres marcipános csokoládé is sok helyen felbukkan a vásárban és a sétálóutcák üzleteiben. Aki nem szeretne egy egész csomaggal vagy dobozzal vásárolni, egy csokoládégömb az édességes standoknál 1 euróba kerül.
mezesstand.jpg

Úgy tűnik, az osztrákok is szeretik a mézeskalácsot. Rengeteg kidíszített szívecskét, mézit, csillagot és egyéb formákat lehet venni, általában más édességeket is kínálnak a mézeskalács mellett. A csokiba mártott gyümölcsök is nagy népszerűségnek örvedenek.

perec.jpg

Sok stand kínált édes és sós pereceket is. Külön szimpatikus volt, hogy az árusoknál van lehetőség kóstolásra, mielőtt eldöntjük, melyiket is válasszuk.

Az harmadik vásár kedvéért Németország felé vettem az irányt, egész pontosan Münchenbe utaztam. A három vásár közül ez bizonyult a legdrágábbnak, azonban a Marianplatz látványa és hangulata kissé azért kárpótolt. A vásár a város leghíresebb terén helyezkedik, a standok a környező vásárlóutcákban is megtalálhatóak. 

foter.jpg

Itt már napközben is elég zsúfolt a vásár és a bevásárlóutcák is. Az időjárás Münchenben sem kedvezett, szinte végig esett az eső.  A zsúfolt vásárban- tapasztalatból mondom- nem könnyű esernyővel közlekedni. Tanuljatok a hibámból és készüljetek esőkabáttal, ha utaztok valahová.
fa.jpg

Nagyon igényes és szép termékeket árulnak, rengeteg fafaragás, plüssállat, kézzel készült játék, kézműves karácsonyfadísz vásárolható. Habár hozzá kell tenni, hogy néhány jobb darabért valóban mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Itt a forralt bor 5 Euróba kerül, ahogy a másik két vásárban, itt is ki kell fizetni a bögrét, amit új ital esetén kicserélnek, kapunk egy tisztát. Ha úgy döntünk, vissza is vihetjük. Ez esetben visszakapjuk az árát.

bornemet.jpg

Szólj hozzá!

Adventi sütisdoboz

2023. december 05. 14:17 - Detti94

blograkeszkep.jpg

El sem hiszem, hogy ennyire hamar elment ez az év is. Megint itt az advent és a karácsonyi készülődés. :) Nem tudom ki hogy van vele, de nekem a hideg idő ellenére nagyon jó kedvem van ebben az időszakban. Szeretem díszíteni, dekorálni a lakást, szeretek sütni-főzni és hangolódni az ünnepekre. Mindig csodálattal nézem a karácsonyi készülődéssel kapcsolatos videókat, posztokat, képeket. Néha én is kedvet kapok valami mesebeli dekoráció elkészítéséhez, vagy valami különleges sütemény megsütéséhez. 

Ezúttal úgy döntöttem, hogy készítek egy karácsonyi sütisdobozt, telis-tele aprósütikkel. A sütikhez ugyanazt a tésztát használtam fel, egy egyszerű omlós tésztát. Ha van ilyen recept a kezünkben, akkor azt tényleg rengeteg módon variálhatjuk, akár a végtelenségig.

Nézzük is az alapreceptet:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor


A lisztet és a porcukrot beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd összemorzsoljuk a vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojás sárgáját és összeállítjuk a tésztát. Hűtőben fél órát pihentetjük. A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk és tetszőleges formákat szaggatunk belőlük. Nagyon hamar, kb. 7-8 perc alatt megsül 180 fokos sütőben.

A kisült sütiket tetszőlegesen dekorálhatjuk cukormázzal, olvasztott csokival, vagy megtölthetjük lekvárral és más töltelékkel is.

Szólj hozzá!

Hygge életérzés Karácsonyra- fillérekből, DIY ötletekkel

2023. november 23. 16:11 - Detti94

house-4238414_1280.jpg

A hygge kifejezés mára már sokak számára ismertté vált. Én még évekkel ezelőtt futottam bele ebbe a mára divatossá vált szóba, amit természetesen először nem ismertem. Akit érdekelnek a skandináv országok, azok közül biztos rengetegen hallottak már róla.  A kifejezés Dániából származik. A "hygge" szót pontosan nem lehet magyarra fordítani, egy életérzés, ami az otthon melegét, a kényelmet és a nyugalmat jelenti. Az északi országok lakói a hosszú, hideg és sötét teleket a belső terek szépítésével, a pillanatok meghitté tételével próbálják átvészelni. 

A hideg évszakok beköszöntével nekünk, magyaroknak is jólesik egy meghitt, nyugodt közegbe hazaérkezni. A lakberendezés, a belső terek dekorációja és az esetleges átalakítások nagyon sok pénzbe kerülhetnek, de hoztam nektek egy-két trükköt, amivel fillérekből is megteremthető a hygge életérzés az otthonunkban.

 Meleg fények minden mennyiségben! 

tea-lights-2223898_1280.jpg

Ezt elérhetjük csupán néhány gyertya segítségével is, de bármilyen kis lámpa, fényfüzér, karácsonyi világítás is fantasztikusan feldobja a lakásunkat. Saját készítésű illatgyertyákat is gyújthatunk. Nem igényel sok eszközt és időt, viszont egy nagyon jó program lehet, akár közösen barátokkal vagy családtagokkal is készíthetjük őket. Ehhez előre érdemes összekészíteni az eszközöket. Kelleni fog olvasztóedény, viasz, kanóc, illetve a kedvenc illóolajunk. Akkor sincs semmi probléma, ha nincsen gyertyaformánk. A viaszt bármilyen kis üvegedénybe kiönthetjük, akár üres befőttesüvegbe is. Figyeljünk azonban arra, hogy semmiképp se éghető anyagot használjunk erre a célra!! Az égő gyertyát pedig őrizetlenül sose hagyjátok!

A viaszt vízgőz felett olvasszuk meg, adjuk hozzá az illóolajat és alaposan keverjük el. Ezután a befőttesüvegbe helyezzük a kanócot. A kanócot rögzíteni kell. Ehhez a legegyszerűbb, ha két hurkapálcát az üveg tetejére helyezünk, összekötjük cérnával őket úgy, hogy a kanóc a kettő között, a befőttes üveg közepén legyen, figyelve, hogy az üveg aljáig leérjen. Ezután beleöntjük az üvegbe az olvasztott viaszt. Meg kell várni, még teljesen megdermed.

Készítsünk pepparkakort! 

heart-617405_1280.jpg

Nincs is jobb annál, mint amikor a karácsonyi fűszerek illata átjárja a lakásunkat. Ez a svéd keksz könnyen és gyorsan elkészíthető, sokáig eláll, tehát érdemes elkészíteni. A takarékosság jegyében egy kisebb adag receptjét fogom leírni nektek. Természetesen, aki szeretné, dupla adagot is készíthet.

250 gramm finomliszt
65 ml juharszirup
110 gramm vaj
100 gramm porcukor
1 tk őrölt szegfűszeg
1 tk őrölt gyömbér
2 tk fahéj
1 tojás
1 tk szódabikarbóna
1 csipet só

A lisztet a szódabikarbónával egy tálba szitáljuk. Elkeverjük benne a fűszereket, a cukrot és a sót. A vajat a juharsziruppal kissé megolvasztjuk és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Vigyázzunk, hogy ne legyen forró. Ezután hozzáadjuk az egész tojást és addig gyúrjuk még szép, egynemű, rugalmas tésztát kapunk. Ezután a tésztát lefóliázzuk, hűtőben pihentetjük minimum 2-3 órát. A hűtőből kivéve vizes kézzel átgyúrjuk a tésztát, 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Ha nincsen sütiszaggatótok akkor sem kell megijedni, pohárral is lehet kis köröket szaggatni, az ízén ez mit sem változtat :) A kiszaggatott tésztát sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, majd 5-6 perc alatt 200 fokon megsütjük.

Meleg ital, forró csoki, forró tea, forralt bor! 

weihnachtstee-4677221_1280.jpg

Ez csupán néhány ötlet, természetesen a karácsonyi italok egy jelentős része nem túl olcsó. Én most egy könnyen, gyorsan elkészíthető és kevésbé költséges italt szeretnék megmutatni nektek. Egy téli forró teát, sok-sok finom karácsonyi fűszerrel.

A szükséges alapanyagok:

1 liter víz
2 filter fekete tea
2 ek méz
3 ek cukor
1 marék mazsola
1 tk fahéj
1 narancs kifacsart leve
1 tk őrölt gyömbér vagy frissen reszelt gyömbér

A vizet egy lábasba feltesszük forrni. Ezután levesszük a tűzről, beletesszük a teafiltereket. Figyeljünk arra, hogy 4-5 percnél tovább ne legyen benne a filter, mert túl erős és savas lesz az italunk. Ha eltávolítottuk a filtereket, hozzáadjuk a cukrot és a mézet. Addig kevergetjük, hogy feloldódjanak. Hozzáadjuk a mazsolát, a gyömbért és a fahéjat is. Végül kifacsarjuk a narancsot, a levét beleöntjük a teába. Visszatesszük kicsit a tűzre, 1-2 percig forraljuk. Ezután már fogyasztható is. Ha szeretnénk, dekorálhatjuk a teát szárított gyümölcsökkel, csillagánizzsal.

tipp: ha a mézet túl drágának találjátok, mint alapanyagot, vagy éppen nincs otthon, helyettesíthetitek cukorral. A mazsola is elhagyható, ha nem szeretitek, helyette akár más aszalt gyümölcsöt is használhattok, például aszalt vörösáfonyát.

Esténként filmnézés, olvasás, vagy beszélgetés közben nagyon meghitt hangulatot tud teremteni egy csésze forró, illatos tea. Ha marad belőle, lehűtve berakhatjuk a hűtőbe és másnap is elfogyaszthatjuk akár hidegen, akár újra felmelegítve.

 A téli illatok sem hiányozhatnak a lakásból! 

anise-2905495_1280.jpg

Nem kell drága illatosítót vásárolni ahhoz, hogy a téli fűszerek, a narancs, a fahéj illata átjárja a lakásunkat. Több lehetőség is adott vegyszermentes, természetes és olcsó alapanyagokból házi illatosítót készíteni.

Az egyik lehetőség, ha illatos sót készítünk. Ehhez 3 evőkanál nagyszemű tengeri sóra van szükségünk, illetve a kedvenc illóolajunkra. A két alapanyagot összekeverjük egy kis tányérban és elhelyezzük a lakásunk egyik pontján. Érdemes viszonylag meleg helyet választani. Napokig érezhetjük a finom illatot a szobában.

A narancshéj illatával is megtölthetjük a helyiségeket, ehhez csak arra van szükségünk, hogy meghámozzunk egy narancsot, héját pedig a radiátorra helyezzük. 

Fűszeres, illatos kókuszzsírt is készíthetünk. Ehhez 2 evőkanál kókuszzsírt olvasztunk, ehhez adunk fűszereket, például szegfűborsot, gyömbért, fahéjat, de akár narancshéjat is. Kissé melegítsük össze őket, majd helyezzük egy kis tálkába. Az illatosítónkat meleg helyen tartsuk.

Elő a párnákkal és a takarókkal! 

blanket-2593141_1280.jpg

Biztos mindenkinek lapul a padláson vagy a szekrény mélyén régen elfeledett párna vagy takaró. Ezeket bátran elővehetjük, dekorálhatjuk vele a belső tereket. Rakjuk őket a kanapéra, a fotelra vagy az ágyba. Sokkal kényelmesebb párnák és takarók között olvasni a kedvenc regényünket, vagy szürcsölni a meleg teánkat vagy forró csokinkat.

A hygge elengedhetetlen kellékei ezek a pihe-puha kiegészítők, amik nem csak feldobják a lakást, hanem komfortosabbá, hangulatosabbá teszik az összképet. 

Dekoráljunk a természettel! 

cookies-2991174_1280.jpg

Nem is olyan bonyolult olcsón téli dekorációt készíteni. Ehhez bátran használhatunk fenyőágat, tobozt, szárított narancshéjat, terméseket, bármilyen szárított gyümölcsöt. Elhelyezhetjük őket szép, díszes tálon vagy tálcán, vagy elhelyezhetjük őket rétegezve egy üvegben. Esetleg a fenyőágakat rakhatjuk egy vázába az asztalunkra vagy az éjjeli szekrényünkre. A fenyőágat díszíthetjük a szárított gyümölcsökkel. Ezzel egy nagyon hagyományos módját választjuk a karácsonyi dekorációnak.

Az első karácsonyfát ugyanis, nagy valószínűséggel Németországban állították, dióval és szárított almával dekorálták.

Tipp: Gyönyörű díszeket lehet készíteni úgy is, ha vattát apró darabokra tépkedtek és ráragasztjátok a termésekre vagy a fenyőágra. Így olyan mintha a díszeitekre ráesett volna a hó.

Készítsünk fűszeres lekvárt és fűszeres cukorszirupot kávéba, teába! 

nuns-2304009_1280.jpg

Ha szeretnétek, készíthettek házi lekvárt, de én most egy sokkal gyorsabb megoldást szeretnék megosztani veletek. Ha lapul bármilyen lekvár a kamrában öntsétek egy lábasba, lassan kezdjétek el melegíteni és adjatok hozzá fahéjat, gyömbért, esetleg mézeskalács fűszerkeveréket. Igazából az ízlésre van bízva, hogy ki milyen fűszerrel ízesíti. Akár egy kanál mézet is keverhettek a lekvárba a fűszerek mellett. Ezután ki kell hűteni. Kenyérre, kalácsra kenhetjük, vagy megtölthetünk vele valamilyen sütit.

A cukorszirupot a lekvárhoz hasonlóan bármivel ízesíthetjük. A cukorsziruphoz 250 ml vízre és 250 g cukorra van szükségünk. A vizet és a cukrot egy lábosba öntjük, majd forralni kezdjük, legalább 10 percig forraljuk. Hűtsük langyosra és ezután tegyük hozzá az általunk kiválasztott fűszereket, ízesítőket. Mikor teljesen kihűlt, már használhatjuk is. Ízesíthejük vele a reggeli kávénkat vagy teánkat, önthetjük a forró csokinkba.

A fűszerek mennyisége is ízlés kérdése, de ha 250 ml cukorszirupot vagy lekvárt nézünk, kb 1 kiskanálnyi szerintem ideális.

Fontos! A cukorsziruppal és a felmelegített lekvárral is megégethetjük magunkat, bánjunk vele óvatosan!!

 

 

Szólj hozzá!

Karácsony Kolumbiában

2023. november 22. 12:26 - Detti94

colombia-2722716_1280.jpg

A modern világ egyik legfantasztikusabb dolgának tartom azt, hogy megszűntek a távolságok az emberek között. Ha a világ másik végére szeretnénk egy levelet, üzenetet küldeni, ma már nem kell hónapokat várni, hogy borítékunk célba érjen. Az internet segítségével ezt másodpercek töredéke alatt megtehetjük.  Ennek is köszönhetem, hogy van egy kedves kolumbiai barátom, akivel rendszeresen beszélgetek. Személyesen egyelőre nem volt lehetőségünk találkozni, de már sok dolgot megtudtam róla és az ottani szokásokról. A napokban azon töprengtem, hogy hány európai országot érintettem már bejegyzéseimben. Ezúttal arra gondoltam, hogy teszek egy merész kitérőt, gondolatban átlépem az Atlanti-óceánt és az egyenlítőt. Kiderítem, hogy ünneplik a Karácsonyt Kolumbiában. Ehhez kedves barátom, Arleyson segítségére volt szükségem, aki örömmel válaszolt kérdéseimre.

(a beszélgetés természetesen angolul zajlott, itt most a magyar fordítást olvashatjátok.)

Mi az, amit a beszélgetésünk elején mindenképpen megemlítenél az országoddal kapcsolatban?

Amit feltétlenül ki szeretnék emelni, hogy földrajzi szempontból egy nagyon sokszínű országról beszélünk. Az Amazonas-medence dzsungelei, az Andok havas, hideg hegycsúcsai és az Amazonas folyó is színesíti az országot. Ettől nagyon egyedülálló Kolumbia.

Hogyan ünneplitek a Karácsonyt Kolumbiában?

Mi is állítunk Karácsonyfát. Az ünnep nálunk általában vallásos töltetű, a jászol és a Betlehem sem hiányozhat. Már év elején tervezzük és várjuk a karácsonyi családi összejövetelt és az ünneplést.

Milyen hagyományaitok vannak?

Az ünneplés hivatalosan December 7-én kezdődik. Ez nálunk, Kolumbiában munkaszüneti nap, mi úgy hívjuk "Día de las Velitas" (angolul: Day of the Little Candles). Ekkor gyertyákat gyújtunk és örülünk a közelgő ünnepnek. Az országunkban nagyon sokan katolikusok, így a tradíciók is ehhez a valláshoz köthetőek. A karácsonyfa alá jászolt helyezünk, illetve a Novéna imádságok is előtérbe kerülnek. Nagyon fontos, hogy ilyenkor együtt legyünk a rokonokkal, a barátokkal, erre remek lehetőséget adnak az úgynevezett "Karácsonyi Bónusz játékok", a spanyol neve "Aguinaldos".  

A házak, az utcák és a boltok is karácsonyi fényekben pompáznak, ahogy sok helyen a világban. Ugyanúgy fontos számunkra is a karácsonyi vacsora, mint bárhol máshol.

Milyen hagyományos karácsonyi fogásaitok vannak?

Buñuelos: olajban sült aprócska fánk
Natillas:
tejből és tojásból főzött puding, tetejét gyakran karamelizálják
Hojuelas:
édes, olajban sült kelttészta, általában lapos, rombusz alakú
Arroz con leche:
tejberizs vagy rizspuding
Papas rellenas de queso:
Sajttal töltött burgonya
Chicha de Maiz:
lila kukorica likőr

Te mit szeretsz a legjobban a Karácsonyban?

Fontos számomra, hogy az ünnepet megoszthatom a szeretteimmel, a családommal. Nagyon szeretem a karácsonyi ételeket és a karácsonyi fényekbe öltöztetett utcákat is.

Az ajándékozás is fontos a kolumbiaiaknak?

Igen, ez is hozzátartozik az ünnephez, hiszen nagyon jó emlék lehet egy- egy kedves ajándék.

A templomba járás is hozzátartozik a Karácsonyhoz?

Annak, aki vallásos, természetesen igen. Azt hozzá kell tenni, hogy nem mindenki megy el templomba, de ennek ellenére megvan az ünnep vallásos töltete. Sokan imádkoznak otthon, ahogy már említettem. 

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása