2017. aug 23.

Tojásos-gombás csirkemáj lepény

írta: SemmiKülönös
Tojásos-gombás csirkemáj lepény

Sziasztok!

Dübörög a nyár, egy izzasztó tégely a konyha, így mostanában nem sütök. Ha mégis akkor csak nagyon egyszerű, rövid sütési idő alatt elkészíthető étel megalkotására vagyok kapható. A címben említett étel pont ilyen!

Nem elég, hogy gyors, ízletes és laktató, de nagyon dekoratívan is el lehet készíteni.

Az igaz, hogy a csirkemáj és a gomba igen megosztó étel, valaki szereti valaki nem. Rengeteg jótékony élettani hatással rendelkeznek A máj remek A, B6 vitaminforrás, valamint folsavban, cinkben, vasban gazdag élelmiszer. A gomba remek húspótló, kiváló fehérjeforrás, nem utolsó szempont, hogy nagyon alacsony a kalória tartalma.

Nem csigázlak tovább benneteket lássuk a receptet!

csirkemaj_lepeny.JPG

A tészta hozzávalói: 25 dkg liszt, (én felét kukoricaliszttel helyettesítettem), 12 dkg vaj, vagy margarin, pici só 3-4 evőkanál hideg víz.

Az egészet összegyúrtam és hűtőben tettem pihenni.pite_teszta.JPG

 

pite_teszta_formaban.JPG

A töltelék hozzávalói: 50 dkg csirkemáj, 15 dkg gomba, 1 fej hagyma, só, bors, majoránna

Elkészítése: A hagymát kockákra vágtam olajon aranyszínűre pároltam, majd beletettem a gombát 1-2 percig pirítottam. Kb a 2 centisre vágott májat is beletettem és kb 10 percig együtt főztem a gombával. Amikor levettem a lángról befűszereztem sóval, borssal, cayenne borssal, pici gyömbérrel és majorannával. Ezután elkészítettem a tojásos keveréket.

Tojásos keverék hozzávalói: 4-5 db tojás 10 dkg natúr tömlős sajt, 1 dl tejföl, pici só.

Ezeket a hozzávalókat összekevertem.

A lepény összeállítása: A hűtőből kivettem a tésztát és egy kivajazott piteformába tettem. Tortaforma nagyságúra nyújtottam, kibéleltem a formát, majd ebbe tettem a gombás csirkemáj ragut. Nekem sok levet eresztett így szűrőkanállal szedtem ki a ragut és úgy halmoztam a tésztára. Erre a csirkemájas tésztára ráöntöttem a tojásos masszát és 120 fokos előmelegített sütőbe tettem. 15 perc után lejjebb vettem 100 fokra  és még 15 percig sütöttem csodás aranybarnára. A sütési idő természetesen függ attól kinek milyen sütője van.

csirkemaj_lepeny_3.JPG

Azt nem is említettem, hogy a fölösleges lehulló tésztából falevél alakzatot mintáztam és sütés előtt a pitét díszítettem vele. Nekem látványra és ízre is nem mindennapi ételnek bizonyult, és számos gondolatot,  variációt elindított bennem. Elfér mellé egy üde nyári paradicsomsaláta, vagy bármilyen kedvelt mártás, vagy szósz. Valószínűleg más- más ízű lepényekkel foglak titeket meglepni legközelebb is!csirkemaj_lepeny_4.JPG

Próbáljátok ki írjatok véleményt, akár építő jellegű kritikát is írhattok! Várom a hozzászólásokat a régebbi posztjaim kapcsán is!

A téma az utcán hever! TUTCH!

Üdvözlettel:emblema_1.png

 

 

Szólj hozzá

tojás gomba lepény csirkemáj