2017. jún 27.

Citromos-gyömbéres csíkos rolád

írta: SemmiKülönös
Citromos-gyömbéres csíkos rolád

Sziasztok!

A két legutolsó posztom olvasottsága csúcsokat döngetett, ami azt jelenti számomra, hogy imádjátok a hasatokat, szerettek áldozni a gasztronómia oltárán! Jó pár hozzászólás és levél érkezett tőletek amit nagyon köszönök!

Ebből az élményből és tapasztalatból adódóan ismét hoztam nektek egy receptet ami a saját fejemben született meg, és ha van kedvetek segítségemre lehettek a recept alakításában illetve finomításában. Tehát továbbra is várom az építő jellegű kritikákat, ötleteket!

Lássuk mit találtam ki, remélem lesz olyan akinek elnyeri a tetszését :-)kesz1.JPG

Ahogy a címből is kiderül az egyik legkedvesebb hozzávalóból a gyömbérből készítettem desszertet. Régebbi írásaimban már említettem, hogy a gyömbér a legújabb kedvenc ami számos jótékony hatással rendelkezik. Pikáns és erős ízvilága nem mindenki számára nyerő. A gyömbér egy természetes gyógynövény amit fűszerként is használunk például pácoláshoz, levesek készítéséhez, mártásokhoz, "kitűnő" teát varázsolhatunk belőle valamint ínycsiklandozó sütemények fűszere is lehet. Egészségi szempontból nagyon jó görcsoldó, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő, immunerősítő. A, B, C, E, vitaminok gazdag forrása, illetve rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Friss és szárított, valamint aszalt cukrozott formában is kapható.

Szív és érrendszeri betegek csínján bánjanak ezzel a fűszerrel!!!

Gondolom, hogy a citromot már nem kell bemutatnom, így nézzük ezt az érdekes és reményeim szerint NEM megosztó süteményt!

Előbb a gyömbérsziruppal kezdem mert ennek hűlni kell.

A szirup hozzávalói: 1,5-2 dl citromlé igazi citromból vagy citromléből, ízléstől függően 2-3 teáskanálnyi reszelt gyömbér (porból nem tudom mennyi még nem használtam) és 20-25 dkg cukor valamint csempésztem bele egy kávéskanálnyi fahéjat is, de aki nem szereti ne tegyen bele, 1 csapott evőkanálnyi liszt,  csipet só. Minden édesbe kell egy pici só, jobban kiemeli, elmélyíti az édesség ízét.

Liszt nélkül felfőztem ezt az egyveleget, majd a lisztet egy kevéske vízzel és picike sziruppal a hőkiegyenlítés miatt csomómentesre kevertem és a forró sziruphoz adtam. Picit felforraltam amíg besűrűsödött és kész! Kihűtöttem.gyomberes-citromos_szirup.JPG

A tészta hozzávalói: 6 tojás, 12 csapott evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor, pici só. Egy kis tálkába 3 csapott evőkanálnyi liszt bele kis sütőpor, majd egy másik tálkába 2 csapott evőkanálnyi liszt+ 1 csapott evőkanálnyi kakaópor bele kis sütőpor.habos_tojas.JPG

Egész tojásokat kikeverem a cukorral, csipet sóval, és vaníliás cukorral. kb 9-10 perc keverés után amikor már könnyű habos masszát kaptam kétfelé veszem.liszt_es_lisztes_kakao.JPG Az egyik tálkában lévő tojásmasszához keverem az a sima sütőporos lisztet, a másik tálkában lévő tojásmasszához pedig a kakaóporos lisztet. Így egy sárga és egy barna színű piskótamasszát kaptam.szetvalasztva.JPG Egy sütőpapírral bélelt tepsibe a következőképpen raktam a masszát: csíkosan, felváltva helyeztem a tepsibe a masszát. Ezt lehet kanállal, vagy két habzsákba téve felváltva csíkozzuk be a tepsit. Így nézzen ki:csikos_piskota_nyersen.JPGAmikor kisült így fog kinézni vagy akár jobban! :-)

csikos_piskota.JPGMielőtt kiborítom egy konyharuhát pici liszttel megszórom, hogy ne ragadjon le a süti. Még melegen óvatosan feltekerem, biztosra vehetitek, hogy nem fog eltörni. Nekem még nem repedezett be egyszer sem. Sütőtől függően 8-15 perc alatt tűpróbáig sütöttem. Vékony piskóta nem kell sokáig sütni.

Amikor kihűlt a süti akkor lehet a következő krémmel megtölteni: 20-25 dkg vajat habosra keverek és a gyömbéres szirupot apránként hozzáadom. Én még két evőkanál porcukrot tettem bele, a citrom és a gyömbér ízvilága miatt így kiegyensúlyozottabbnak éreztem.krem.JPG

Megkenjük vele a sütit, kis krémet félreteszünk a süti külsejére és a díszítéshez. Majd feltekerjük és bevonjuk a sütinket a félre tett krémmelmegsult.JPG

dizsites.JPG

Betesszük egy pár órára a hűtőbe és utána szeleteljük.

A lányom nem szereti a gyömbért így nem árultam el neki milyen krém van a sütiben. Nagy örömmel ette meg és azt mondta, hogy felvehetjük a családi repertoárba. Azóta sem tudja mit evett, de nagyon hiányolja, hogy miért fogyott el olyan hamar  amikor olyan finom volt....hát éppen azért fogyott el...kesz.JPG

kesz2.JPG

Így esett meg a citrom és gyömbér találkozása egy sütiben ami nálunk nagy sikert aratott. Remélem nektek is tetszett, ha van jobb ötletetek ami a süti javát szolgálná, ne habozzatok írjátok meg nekem a semmikulonos1@gmail.com címre, vagy látogassátok meg a facebook oldalamat vagy írjatok hozzászólást!

Továbbra is a téma az utcán hever, csak le kell hajolni érte!

Üdvözlettel:emblema.png

Szólj hozzá

citrom gyömbér csíkos piskóta