2017. okt 16.

Lasagne, ahogy Garfield is szereti

írta: APU JÓL KIFŐZTE!
Lasagne, ahogy Garfield is szereti

20170701_114737.jpg

Garfield kedvence. Természetesen mi is imádjuk ezt az olasz eredetű nagyszerű ételt. Nem egy ötperces recept, de megéri elkészíteni, mivel kiadós, laktató étel, így pénztárca barát is.

Az én trükköm, hogy belecsempészek néhány zöldséget is, amik dúsabbá, izgalmasabbá teszik a lasagnét. Gyermekeink pedig észre sem veszik, hogy vitaminokban gazdag ételt fogyasztanak ennyire jóízűen. ;)

Alapanyagok:

  • darálthús - sertés vagy marha (400 g) 
  • vöröshagyma (1 db)
  • sárgarépa (1-2 db)
  • zeller (1/2 db)
  • zellerzöld
  • pasztinák (1 db)
  • lasagne tészta (lehet spenótos is)
  • paradicsomszósz (500 g)
  • hámozott paradicsom (400 ml)
  • besamel szószhoz: liszt, vaj, tej
  • sajt (200 g)

fűszerek:

  • bors
  • oregano
  • pirospaprika

20170701_091436_1.jpg

 

Elkészítés:

Kezdjük a szósz elkészítésével, ami igencsak hasonlít a bolognaihoz. Természetesen ez mindenkinél más egy kicsit, én is folyamatosan kísérletezek. Indítsuk a hagyma üvegesre pirításával, majd adjuk a hagymához darált húst és kezdjük azt is lepirítani.  Ez idő alatt reszeljük le a zöldségeket (répa ,zeller, pasztinák). A zeller szárát és leveleit pedig aprítsuk fel, a zöldség ezen részei is finom ízt és színt nyújtanak az ételnek. Majd a húst fűszerezzük: sózzuk borsozzuk, ízlés szerint szórjunk rá oreganót és a színe miatt egy kis pirospaprikát is adjunk hozzá.

20170701_093121_1.jpg

20170701_093442_1.jpg

Miután a hús szépen lepirult, adjuk hozzá a zöldségeket is. Amikor már minden puha, akkor jöhet a paradicsom szósz és a hámozott paradicsom. Amíg a sok összetevő összefő egy sűrű finom szósszá, addig érdemes elkészíteni a besamel szószt is. Ez egy finom krémességet ad a lasagna rétegei közé és nem hagyja kiszáradni az étel.

Besamel elkészítése:

Olvasszunk meg kb. 30 g vajat. A vajon pirítsunk le annyi lisztet, amennyit felvesz (kb. 50 g). A lepirított liszthez lassan töltsünk tejet (kb 0,5 l). Folyamatosan kevergessük egy habverővel a keveréket. Nem baj, ha híg a keverék, mert ahogy hűl, úgy sűrűsödik a szósz. 

20170701_102332.jpg

Időközben elkészült a bolognai szószunk és  a besamel is. Most kezdhetjük a hozzávalók rétegezését egy mély tepsiben.

Tegyünk egy sor tésztát a tepsibe, rá egy adag bolognai szószt, erre a besamelt, majd újra tésztát és így tovább amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére jöhet egy jó nagy adag reszelt sajt. A megpakolt tepsinket rakjuk be egy előmelegített sütőbe 200 fokon és kb. 40 perc múlva nézzünk rá: ha jó ropogós a sajt, akkor el is készültünk. 

20170701_103607.jpg20170701_103312.jpg

Hogyha megkóstoljátok ezt a saját kezetekkel elkészített remekművet, egyből rájöttök, hogy miért ez Garfield kedvence. ;)

garfield11.gif

20170701_114917_1.jpg

Jó étvágyat!

Ha tetszett a receptem, akkor kedveljétek a facebook oldalamat is! 

https://www.facebook.com/apujolkifozte

Fotó: https://www.facebook.com/nemcsicsbotondfotoriporter

Szólj hozzá