Lasagne, ahogy Garfield is szereti
Garfield kedvence. Természetesen mi is imádjuk ezt az olasz eredetű nagyszerű ételt. Nem egy ötperces recept, de megéri elkészíteni, mivel kiadós, laktató étel, így pénztárca barát is.
Az én trükköm, hogy belecsempészek néhány zöldséget is, amik dúsabbá, izgalmasabbá teszik a lasagnét. Gyermekeink pedig észre sem veszik, hogy vitaminokban gazdag ételt fogyasztanak ennyire jóízűen. ;)
Alapanyagok:
- darálthús - sertés vagy marha (400 g)
- vöröshagyma (1 db)
- sárgarépa (1-2 db)
- zeller (1/2 db)
- zellerzöld
- pasztinák (1 db)
- lasagne tészta (lehet spenótos is)
- paradicsomszósz (500 g)
- hámozott paradicsom (400 ml)
- besamel szószhoz: liszt, vaj, tej
- sajt (200 g)
fűszerek:
- só
- bors
- oregano
- pirospaprika
Elkészítés:
Kezdjük a szósz elkészítésével, ami igencsak hasonlít a bolognaihoz. Természetesen ez mindenkinél más egy kicsit, én is folyamatosan kísérletezek. Indítsuk a hagyma üvegesre pirításával, majd adjuk a hagymához darált húst és kezdjük azt is lepirítani. Ez idő alatt reszeljük le a zöldségeket (répa ,zeller, pasztinák). A zeller szárát és leveleit pedig aprítsuk fel, a zöldség ezen részei is finom ízt és színt nyújtanak az ételnek. Majd a húst fűszerezzük: sózzuk borsozzuk, ízlés szerint szórjunk rá oreganót és a színe miatt egy kis pirospaprikát is adjunk hozzá.
Miután a hús szépen lepirult, adjuk hozzá a zöldségeket is. Amikor már minden puha, akkor jöhet a paradicsom szósz és a hámozott paradicsom. Amíg a sok összetevő összefő egy sűrű finom szósszá, addig érdemes elkészíteni a besamel szószt is. Ez egy finom krémességet ad a lasagna rétegei közé és nem hagyja kiszáradni az étel.
Besamel elkészítése:
Olvasszunk meg kb. 30 g vajat. A vajon pirítsunk le annyi lisztet, amennyit felvesz (kb. 50 g). A lepirított liszthez lassan töltsünk tejet (kb 0,5 l). Folyamatosan kevergessük egy habverővel a keveréket. Nem baj, ha híg a keverék, mert ahogy hűl, úgy sűrűsödik a szósz.
Időközben elkészült a bolognai szószunk és a besamel is. Most kezdhetjük a hozzávalók rétegezését egy mély tepsiben.
Tegyünk egy sor tésztát a tepsibe, rá egy adag bolognai szószt, erre a besamelt, majd újra tésztát és így tovább amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére jöhet egy jó nagy adag reszelt sajt. A megpakolt tepsinket rakjuk be egy előmelegített sütőbe 200 fokon és kb. 40 perc múlva nézzünk rá: ha jó ropogós a sajt, akkor el is készültünk.
Hogyha megkóstoljátok ezt a saját kezetekkel elkészített remekművet, egyből rájöttök, hogy miért ez Garfield kedvence. ;)
Jó étvágyat!
Ha tetszett a receptem, akkor kedveljétek a facebook oldalamat is!
https://www.facebook.com/apujolkifozte
Fotó: https://www.facebook.com/nemcsicsbotondfotoriporter