Foci: nem derült ki, miért távozott a debreceni akadémiáról a portugál igazgató

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.11. 09:00
Címkék
Herczeg András, a Debreceni Labdarúgó Akadémia ügyvezető igazgatója megerősítette: valóban távozott posztjáról Luis Castro, az akadémia portugál szakmai igazgatója és két honfitársa, Gilberto Freitas és Alberto Morais. A búcsú körülményeiről nem kívánt nyilatkozni Herczeg, de a klubhoz közeli források szerint nem békében váltak el a felek.

Majer Dániel Immár hivatalos: távozott posztjáról Luis Castro, a Debreceni Labdarúgó Akadémia portugál szakmai igazgatója. A korábban csak sajtóhírként keringő értesülést megkeresésünkre az akadémia ügyvezető igazgatója, Herczeg András erősítette meg, a távozás körülményeivel kapcsolatos további részletekbe azonban nem kívánt bocsátkozni.Majer Dániel Immár hivatalos: távozott posztjáról Luis Castro, a Debreceni Labdarúgó Akadémia portugál szakmai igazgatója. A korábban csak sajtóhírként keringő értesülést megkeresésünkre az akadémia ügyvezető igazgatója, Herczeg András erősítette meg, a távozás körülményeivel kapcsolatos további részletekbe azonban nem kívánt bocsátkozni.

Luis Castro nem sokkal több mint fél évig volt csupán a Debreceni Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója
Luis Castro nem sokkal több mint fél évig volt csupán a Debreceni Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója

Luis Castro nem sokkal több mint fél évig volt csupán a Debreceni Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója

A korábban a Benfica és a Sporting tehetségkutató csapatában, valamint a Vitória SC utánpótlásában is megfordult, 36 éves szakember nyáron érkezett a cívisvárosba harmadmagával, a 6-11 éves korosztályért felelő Roberto Morais és a 12-16 éveseket felügyelő Gilberto Freitas társaságában.

A portugálok kimondott célja az volt, hogy európai színvonalúvá tegyék a debreceniek utánpótlás-nevelő műhelyét. Castro az M4 Sporton látható, Jövünk! magazin stábjának elmondta: valami újat szeretnének létrehozni – akkor is, ha az akadémia amúgy jól teljesített, hiszen a magyarországi utánpótlásbázisokat átvizsgáló Double Pass auditáló cég az első helyre rangsorolta.

De nem csak az akadémia jobbá tételét tartotta szem előtt a portugál szakember, a teljes magyar labdarúgásnak segíteni akart, amibe természetesen az edzők is beletartoznak. „Nem gondolom, hogy rosszak lennének a magyar szakemberek, csak nem tudták megszerezni a szükséges tudást az elmúlt években” – mondta hat hónappal ezelőtt.

Castrónak nem ismeretlen a magyar közeg, a felesége ugyanis debreceni, ő maga pedig az Erasmus-program keretében tanult is a megyszékhelyen. Meggyőződéssel állította, hogy hazánkban is rengeteg tehetséges fiatal futballistát találni, csak nem bánunk velük megfelelően. Ahelyett, hogy 20-21 éves korukban is ígéretként tekintünk rájuk, miközben Európa többi részén addigra kész játékosokat faragnak belőlük, már jóval korábban 16-17 évesen be kell dobni őket a mély vízbe, még ha nem is teljes mérkőzésekre.

A statisztikák ismeretében kijelenthető, Luis Castro alig több, mint fél évig tartó megbízatása alatt a DVSC felnőttcsapatában két, U21-es korosztályba tartozó labdarúgó lépett pályára bajnoki mérkőzésen. Egyikük az időhúzó csereként 1 percre beálló 17 éves Kóródi Nándor, a másik pedig a 21 éves, 4 percet kapó Barna Szabolcs. Az U19-es csapat jelenleg az első osztályú bajnokság negyedik helyén áll, egy ponttal lemaradva a harmadik MTK Budapest, tizenkettővel az élen álló Ferencváros mögött. Az U17-es és az U16-os együttes egyaránt hatodik. De mivel Castro is az utánpótlásban általánosan elfogadott nézeteket vallja, amelyek szerint az akadémiákat a felnőttcsapatnak adott játékosok száma minősíti, így mi inkább az előbbi tényeket vesszük mérvadónak.

A hajdupress.hu információi szerint Castróék több kérdésben is összetűzésbe kerültek a vezetőséggel, a klubhoz közel állóforrások szerint a dolog lökdösődésig fajult. A vita egyik pontja többek között az volt, hogy az egyik korosztályos csapatnak olyan tréner tartott edzést, akinek a kinevezéséről ők nem is tudtak, noha a szakmai munka koordinálása a feladatuk. Annyi bizonyos, hogy a júniustól az NB II-es Kisvárda irányításáért felelő Kondás Elemér, a DVSC első csapatának korábbi vezetőedzője besegít az U16-os együttesnek és Szalánczi Zoltánnal viszi a korosztályt a bajnokság végéig. Hogy esetleg ő volt-e az a szakember, aki kiváltotta a portugálok nemtetszését, nem lehet tudni.

A portugálok tehát távoztak, új szakmai igazgatót pedig egyelőre nem neveztek ki Debrecenben. Kérdés: Herczeg Andrásék továbbra is külföldiekben gondolkodnak, vagy a sikertelen kísérlet után inkább magyar szakember után néznek.

Az utanpotlassport.hu stábjaLuis Castróval a kinevezését követően forgatott a debreceni akadémián:

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik