Nem választották újra Jordán Tamást a szombathelyi színház élére

2017.03.02. 20:47
A szombathelyi közgyűlés csütörtökön este eredménytelennek nyilvánította a pályázatot, amelyen egyedül Jordán Tamás indult az általa alapított Weöres Sándor Színház igazgatói posztjáért.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere az önkormányzat csütörtöki ülésén eredménytelenné nyilvánította a pályázatot, amelyet a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatói posztjának betöltésére írtak ki - írja a Nyugat.hu portál.

A közgyűlésen a portál beszámolója szerint a KDNP-s polgármester, Puskás Tivadar azt javasolta, írjanak ki új pályázatot, amire a Fidesz képviselői igennel, az ellenzék (az MSZP-s tagok és a Pro Savariát képviselő alpolgármester) nemmel szavaztak, így 10:10 lett az eredmény. A következő szavazáson Jordán Tamás igazgatói kinevezéséről voksoltak, négy fideszes tartózkodott, a többi fideszes nemmel, az ellenzék igennel szavazott, így nem lett meg a többség - írja a Nyugat.hu.

A pályázaton eredetileg a színház alapítója és tíz éve igazgatója, a Kossuth-díjas Jordán Tamás indult, valamint a tévés rendező és operatőr Dér András, aki az elmúlt három évtizedben a Színházi Adattár szerint összesen 22 előadást rendezett színházban, színházi díjakat nem nyert, színházvezetői tapasztalata nincs. Jordán azonnal nyilvánosságra hozta pályázatát, Dér viszont nem, viszont a Nyugat.hu kiszivárogtatta azt. Dér ez után nem sokkal a "botrányos körülményekre" hivatkozva visszavonta pályázatát.

Jordán Tamás
Jordán Tamás
Fotó: Bugány János / MTI

A jól kivehető politikai erővonalak mentén létrehozott szakmai bizottság annak ellenére, hogy így egyetlen pályázó volt az igazgatói posztra, nem szavazta meg, hogy támogassák Jordán pályázatát, de az ülésükön meg sem hallgatták az igazgatót.

A közgyűlés csütörtöki ülését megelőzően ugyanakkor a szombathelyi színház kiadott egy nyilatkozatot, amelyben kifejezték, Jordánnal szeretnék folytatni a munkát; a levelet szinte példátlan módon a társulat minden egyes tagja aláírta. Jordán Tamást támogató nyílt levelet juttatott el Szombathely vezetéséhez Törőcsik Mari, aláírt egy levelet az összes Nemzet Színésze címmel kitüntetett művész, a Színházi Kritikusok Céhe, a Magyar Színházi Társaság, hat szombathelyi civil szervezet, a Független Előadó-művészeti Szövetség, a Pintér Béla és Társulata, az Örkény Színház és a Székesfehérvári Vörösmarty Színház. A Facebookon összegyűlt 9700 támogató (ez Szombathely irányítószáma), és

körülbelül ezer, Jordánt támogató szombathelyi tüntetett a városháza előtt

csütörtökön este, a közgyűlés közben.

Az önkormányzat ülésén a Nyugat.hu beszámolója szerint elhangzott: semmi ok nincs arra, hogy egy rendben lévő, időben leadott pályázatot érvénytelenítsék, és az is szóba került, hogy a színház megalapításáról - egyébként Jordán külön kérésére - konszenzus volt a két politikai oldal között, ráadásul a budapesti születésű Jordán azóta szombathelyi állandó lakos lett.

A portál beszámolója szerint ugyanakkor Koczka Tibor fideszes alpolgármester "nem éppen pozitívan" felhozta azt is, hogy Jordán többször hívta a városba rendezni Alföldi Róbertet is. Megemlítette, hogy a jobboldali Magyar Teátrumi Társaság elnöke, Vidnyánszky Attila szerint vannak, akik "fenyegették" Dér András támogatóit. Puskás Tivadar polgármester azzal érvelt, hogy nem áll rendelkezésre a szakmai bizottság javaslata. A jobbikos képviselő egyik javaslatról sem szavazott, mert felháborítónak tartotta az eljárást.

Az MTI azt írja: a közgyűlésen még a határozati javaslatról szóló döntés előtt szót kapott Szendrő-Németh Tamás ügyvéd, a városháza előtt demonstrálók szószólója, aki bölcs döntésre szólította fel a városatyákat, felidézve, hogy Jordán Tamás alapítója és két ciklus óta kiváló vezetője a Weöres Sándor Színháznak, véleményük szerint szakmai tudása és a színházi világban kivívott támogatottsága vitathatatlan. "Száműzni kellene a politikát a színházból" - figyelmeztetett, majd átadott a közgyűlés jegyzőjének egy petíciót, amelyen számos szombathelyi színházbarát és értelmiségi aláírása szerepel.

A törvény értelmében 30 napon belül ki kell írni az új pályázatot.

Ne maradjon le semmiről!