Az államtitkár ugyanakkor nem számol tömeges elbocsátásokkal. "Azt hiszem, hogy ez nem lesz általános probléma. Biztos, hogy néhány munkaadótól, vállalkozástól komoly számításokat igénylő munkát követel meg, de ha mégis olyan helyzet áll elő, hogy egy-két munkavállalónak el kell mennie, várhatóan szinte azonnal fel fogja szívni a magyar munkaerőpiac, mert jelentős munkaerő utáni igény jelentkezik" - mondta a televíziónak Cseresnyés Péter.

"Természetesen helyi problémák kistelepüléseken lehetnek, de először induljunk el, nézzük meg, hogy milyen tapasztalatok vannak. Majd egy-két hónap után lehet visszatérni erre a kérdésre" - fogalmazott a politikus.

A HírTV, riportjában egy sándorfalvai autószerelő műhelyet, illetve egy veszprémi játékboltot mutatott be példaként. Mindkét vállalkozásnál erősen kételkedtek abban a tulajdonosok, hogy ki tudják-e majd termelni a kötelező béremelés okozta költségnövekedést - ezért máris elbocsátásokra készülnek.

Szintén példakánt hozták fel Pekó József Coop elnök nyilatkozatát, aki szerint kormányzati segítség nélkül nem tudják kigazdálkodni a jövő évi minimálbér- és bérminimum-emelést.