Még az év fele sem telt el és máris kész a költségvetés módosítása, a javaslatról már a jövő héten szavazhat a parlament. A 2016-os költségvetést tavaly júniusban fogadta el a parlament - a sietség megbosszulta magát, mert most mind a bevételi, mind a kiadási előirányzatot 421,7 milliárd forinttal megemelik. Ez a mértékét tekintve egy pótköltségvetésnek felelne meg, ha ezt a baljóslatú szót nem törölte volna a parlament az államháztartási törvényből.

Így "csak" 421,7 milliárdos módosításáról beszélhetünk, ami az idénre várható 35 194 milliárd forintos GDP 1,2 százaléka. Mivel a bevételeket is rosszul tervezte meg a kormány, az első negyedéves adatok alapján úgy látta, azokat is megemelheti 421,7 milliárd forinttal, így a módosítás papíron nullszaldós, vagyis marad az eredeti hiánycél.

Több pénz a közoktatásra és beruházásokra

A kormány eredeti javaslata a korábbi tervezési hibák kiköszörülését szolgálta: ebből is kiemelkedik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) 91 milliárdos pluszjuttatása - ami hatalmas pénz -, ennek ellenére a tavalyi támogatás szintre hozását szolgálja. (Már a költségvetés elfogadásakor tudható volt egy évvel ezelőtt, hogy a Klik büdzséjéből 50 milliárd forint hiányzik.) További 17,7 milliárd megy a Klikből kivált szakképző központok támogatására - azaz összesen a közoktatás 108,7 milliárd forintos többletjuttatásban részesül.

A modern városok programra idén 50 milliárdot kap a kormány - ebből már olyan beruházások lehetnek, amelyek közvetlenül élénkíthetik a növekedést.

Ebbe a körbe sorolható a csok-támogatás 50 milliárdos kerete is, illetve a hazai úthálózat 69,3 milliárd forintos fejlesztési kerete. Jut pénz a "tömeges bevándorlás kezelésére" 11 milliárd forint, valamint 9,1 milliárd az év közepén államosítandó Budapest környéki közlekedés finanszírozására is. Az ehhez szükséges fedezetet a minden fontosabb adó bevételi sorának megemelésével egyensúlyozták ki.

Tovább módosították a módosítást

A 2016-os költségvetés módosítása sok vizet nem zavart a parlamentben, érdemi módosító javaslatokat csak a kormány, illetve kormánypárti képviselők nyújtott be. A költségvetési bizottság csütörtöki ülésén az is kiderült, hogy ezekből a módosításokból mi mehet át a jövő heti szavazáson.

A bizottság kormánypárt döntése szerint 2016 szeptemberétől 5 százalékos béremelést kapnak a bírók és ügyészek - vagyis sikeresen lobbizott, igaz ennél jóval jelentősebb, béremelésért Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

A kormány javaslatára 1,8 milliárd forinttal emelik meg az 1956-os emlékév költségvetési támogatását, ezt az összeget a  németországi ünneplésre különítették ki.

A 2017-es költségvetésben - amelynek tervezete szintén a parlament előtt fekszik - 16 milliárdot különítenek el a Pest megyei fejlesztésekre. Pest megye a központi régió részeként nem jogosult uniós fejlesztési támogatásokra, a költségvetésben most kétmilliárd forintos keretet nyitnak beruházási programokra.

Szociális szféra nem, sport igen

A 2016-os költségvetésben szociális kiadásokra nem jut egy fillér plusz sem, de a sportra igen. A kormánypártok egymilliárdot szavaztak meg a Magyar Kézilabda Szövetség támogatására és 3,4 milliárdot a "kiemelt sportegyesületek" támogatásra. A kormány által benyújtott módosító javaslat nem pocsékolta a tintát: az indoklásban szó szerint annyi szerepel, hogy "a 6 fővárosi kiemelt sportegyesület szakmai feladatainak ellátása indokolttá teszi a források bővítést" Az eredeti módosító javaslat szerint 6,1 milliárd jut a 2017-es győri olimpiai ifjúsági fesztivál infrastruktúra-fejlesztésére is - már ha a képviselők elfogadják a büdzsé módosítást.

A parlament hivatalos menetrendje szerint a 2016-os költségvetés módosítása egy hetet pihen, ezt követően dönt a parlament a módosítókról, a végszavazásra június 13-án kerül sor.