Teszt: melyik a legfinomabb sajtos chips?

Ötféle sajtos chipset és snacket ettünk végig, hogy aggályainkat félretéve megtaláljuk a legjobbat.

Az talán számodra sem újdonság, hogy a chips nem sorolható a legegészségesebb élelmiszerek közé, a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy sokan nagyon is kedvelik. Ezért is voltunk kíváncsiak, hogy a chipsfogyasztás vajon tényleg felér-e egy halálos ítélettel, és ha már valaki erre az útra lép, milyen különbségeket tapasztalhat a termékek között. Mivel a sós és a fura ízű változatokat korábban már kipipáltuk, ezúttal a sajtos vonalra mentünk rá.

Mennyire egészségtelen a chips?

Traszkovics Zsolt élelmiszertechnológus mérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a chipsről valóban rosszakat lehet hallani, egy élelmiszerről azonban önmagában nem lehet kijelenteni, hogy egészséges vagy egészségtelen lenne, mert inkább a nem megfelelő étrend az, ami problémákhoz vezethet.

Amennyiben mértékkel fogyasztjuk, a chips nem káros a szervezetre, viszont ha valaki rendszeresen, nagy mennyiségben eszi, valószínűleg nem fog jót tenni neki.

Mértékkel fogyasztva nem lesz tőle bajod
Mértékkel fogyasztva nem lesz tőle bajodRuzsovics Dorina

Hogyan készül?

A chips értelemszerűen burgonyából készül, amit a mosás és válogatás után többnyire meghámoznak, majd vékony szeletekre vágnak. A szirmokat ezután forró olajban kisütik, és sóval, vagy ízesítő porral hintik be.

Maga a burgonya nagy mennyiségű olajat szív fel a sütés közben, ezért ne lepődjünk meg, ha az összetevők között 30-34 százalék olaj szerepel.

A szakértő szerint a sajtos chips ízésítéséhez a gyártók sajtport, illetve különféle adalékanyagokat szoktak használni. Ahogy más élelmiszereknél, úgy az elnevezésekre itt is érdemes ügyelni, a „sajtos chips” és a „sajtos ízű” chips ugyanis nem ugyanazt jelenti. Az utóbbi általában a sajt hiányára utal (melyet aromával pótolnak), míg az előbbi a gyakorlatban legfeljebb 0,5 százalékos sajttartalmat takar.

Miben más a snack?

Traszkovics Zsolt felhívta a figyelmet, a hengeres dobozba csomagolt egyforma méretű burgonyaszirmokat más eljárással állítják elő: a burgonyából pépet készítenek, amit jellemzően valamilyen növényi keményítővel és egyéb adalékanyagokkal kevernek össze, majd az így kapott masszát formázzák és kisütik olajban. Az alapanyag tehát szintén a burgonya, de a termékek az eltérő gyártási technológia miatt nem chips, hanem snack megnevezéssel kerülnek forgalomba. Hasonló eljárással készülnek egyébként a tortilla chipsek is, azzal a különbséggel, hogy burgonya helyett kukoricaliszt az alapanyaguk.

Sajtos vagy sajtos ízű? Nem ugyanaz!
Sajtos vagy sajtos ízű? Nem ugyanaz!Ruzsovics Dorina

Miért van felfújva a tasak?

A chipseket fémes tasakba csomagolják, melyet védőgázzal töltenek fel. A szakértő magyarázata szerint ez a gáz jellemzően nitrogén, ami a levegőt kiszorítva a termék minőségét védi, hiszen így csökken az avasodás esélye. A felfújt tasaknak pedig az a célja, hogy burgonyaszirmok kevésbé törjenek össze.

Hogy zajlott a teszt?

Úgy, ahogy mindig is. Vaktesztünk keretében kóstolóink szubjektív szempontok alapján értékelték a chipseket az 1-től 5 pontig terjedő skálán, majd az összesítés után a végeredményt átlagolással határoztuk meg.

Kóstolóink 1-től 5 pontig értékelték a termékeket
Kóstolóink 1-től 5 pontig értékelték a termékeketRuzsovics Dorina

Mielőtt még belevágunk, hozzátennénk, a mezőny azért lett ennyire szűkös, mert csak olyan termékek jöhettek szóba, amelyek kizárólag sajtos ízesítésűek, ilyenekből pedig csak ötfélét találtuk a nagy láncok aktuális kínálatában. 

3. helyezett Lay's sajtos ízű burgonya chips TV Pack – 3,5 pont (379 forint/150 g)

Összetevők: burgonya, pálmaolaj, napraforgóolaj, ízesítő [savópor (tejből), búzaliszt, laktózpor (tejből), ízfokozók (nátrium-glutamát, dinátrium 5'-ribonukleotid), glükóz, aromák, savanyúságot szabályozó (citromsav), sajtpor (tejből), tejfehérje, színezék (paprikakivonat, kurkumin), fokhagymapor, maltodextrin, zsírszegény tejpor], só.

IMG 3058
Ruzsovics Dorina

A Lay's sajtos chipse külsőre kicsit szedett-vedettnek tűnt, de ehhez kellemesen roppanós állag párosult, ami elég tetszetősnek bizonyult tesztelőink köreiben. Ízére azt mondták, hogy visszafogottan sajtos, már-már sültkrumpliszerű és váratlan módon némi paprikás beütés is tetten érhető rajta. „Sebaj, így is finom” – jegyezte meg valaki.

  • Kellemesen roppanós, de miért van paprika íze?
  • Az én ízlésemnek túl vastag és kemény szeletek, a méretük elég random, nem precízen vágott. Erősen érződik rajta a krumpli íze, ez pozitívum. Enyhén sajtos, nagyon sós.
  • Nincs kiszáradva, van egy erőteljes sajt íze. Finom.
  • Csúnya, ütött-kopott, töredezett. Ez a legrosszabb ízre is. Zsíros.
  • Nagyon ropogós, nem annyira büdös, mint a sajtos chipsek általában.
  • Fura mellékíze van, de az állaga nagyon jó ropogós. Nem túl intenzív benne a sajt.
  • Nem túl erős az íze, inkább minimál. Illata egyáltalán nincs. Sültkrumpliszerű.
  • Ez kicsit olajos, és enyhén paprikás.

2. helyezett: Pom-Bär Original sajtos burgonyasnack – 4,25 pont (369 forint/100 g)

Összetevők: burgonyapor (30%), napraforgóolaj (27%), burgonyakeményítő, módosított keményítő (tápióka, burgonya), rizsliszt, édes tejsavópor, sajtpor (0,9%), természetes aroma, cukor, élesztőkivonat, étkezési só, teljes tejpor, emulgeálószer (szójalecitin), fűszer.

IMG 3064
Ruzsovics Dorina

Jellegzetes formája miatt a Pom-Bär terméke nem tudta megőrizni inkognitóját. A macik láttán néhány tesztelőnkön egyből nosztalgikus hangulat lett úrrá, mert beugrott nekik, hogy gyermekként örömmel ropogtatták. Mint kiderült, a burgonyasnack felnőtt fejjel is pompás választás: enyhén sajtos ízvilága még azoknak is bejött, akik amúgy nem rajonganak különösebben a műfajért.

  • Ez sem öltött elég sajtos jelleget, csak mutatóban van, elsőre nehéz is megmondani, minek szánták, de az állaga rendben van, és az íze is, ha nem vagyunk elvakult sajtfanok.
  • Finom, enyhén sajtos, nekem ez bejön, mert amúgy nem vagyok oda a sajtos chips műfajáért, és ez csak kicsit olyan.
  • Kicsit zsíros, ropogós, friss, de a sajtos ízhatáshoz nem sok köze van.
  • Ezt is szeretjük. Jellegzetes, kicsit fűszeresebb az íze. Cuki a formája.
  • A sajtot egyáltalán nem érzem rajta, ami nem biztos, hogy baj.
  • Jellegzetes „mackóíz” – gyerekeknek. Nem túl fűszeres, a felfújtsága viszont nem annyira jó.
  • A maci, aki sajtszagú. Finom, de nem tudom, hogy a formája számít-e ebben.
  • Teljesen más történet. Gyermekként szerettem leharapdálni a maci fülét, és akkor hóember lett belőle. Amúgy jó.

1. helyezett: Pringles sajtos ízesítésű snack – 4,375 pont (799 forint/165 g)

Összetevők: szárított burgonya, növényi olaj, növényi zsír, rizsliszt, búzakeményítő, ételízesítő sajtos ízzel (sajtpor, ízfokozók: nátrium-glutamát, dinátrium-guanilát és dinátrium-inozinát, hagymapor, fokhagymapor, tejszínpor, aromák, étkezési savak: tejsav és almasav, színezék: paprikakivonat, bors), emulgeálószer: E 471, maltodextrin, só, módosított rizskeményítő.

IMG 3054
Ruzsovics Dorina

A Pringles sajtos versenyzőjét szintén könnyű volt felismerni klasszikus formáinak köszönhetően. Ha eltekintünk attól, hogy magasabb az árfekvése, a termékről szinte csak pozitívumokat tudunk mondani: nem annyira olajos, jól roppan és kellemesen olvad a szájban. Itt a sajtíz is dominánsabban érvényesült, mint máshol: az igazihoz mondjuk nincs sok köze, de ha elfogadjuk olyannak, amilyen, kijelenthető, hogy határozottan finom. 

  • Könnyű felismerni a márkát, azt viszont nem, hogy milyen ízesítésű, engem a sült húsra emlékezetet.
  • Jól roppan, kicsit vastag, fura poros réteg van rajta, intenzív műanyag sajtaroma. 
  • Szárazabb, inkább hagymás ízhatása van, kellemesen olvad a szájban. 
  • Ha már chips, ez a tökéletes választás. Nem zsíros, nem törik. 
  • Durván sajtos (aromás). 
  • Jó állagú, nem zsíros, a kisütött chipsen porállagú az ízesítés. Ez más, mint a többi. Finom és jó ropogós. 
  • Ez a legfinomabb, nem túl szagos, nem túl sajtos, de a legösszehangoltabb. 
  • Kicsit lájtosabban adagolt mesterséges aroma. Nem mondanám, hogy sajt, de jó. 

Futottak még

Az alábbi termékek nem jutottak be az élbolyba, ezért csak röviden értékeljük őket.

4. helyezett: Chio sajtos burgonyachips – 3,43 pont (459 forint/150 g)

A Chio termékétől – ami sem mesterséges ízfokozót, sem tartósítószert és színezéket nem tartalmaz – dobogós helyezést vártunk, végül azonban nem tudta megugrani a lécet. Kóstolóink számára nem tűnt rossznak, de annyira kiemelkedően jónak sem. Értékeléseire rányomta a bélyegét, hogy többen nem tudták hova tenni sajtjának egyedi ízvilágát. 

5. helyezett: Auchan sajtos chips  – 2,75 pont (359 forint/150 g)

A sajtos chipsek Donald Trumpja, és nemcsak a színe miatt – méltatta egyik tesztelőnk az Auchan próbálkozását, amit úgy értett, hogy zsíros is, csúnya is, ráadásul az íze sem nagy szám. Mások emellett még fura mellékízét emelték ki. Ízleni csak egyvalakinek ízlett igazán.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek