Ínyencfalatok a nyári szezon legjobb gombáiból. Így készítsd el őket!

Rókagomba, szarvasgomba és tinóru - a nyár szezonális gombái, amik izgalmas kombinációkat alkotnak kávéval, konyakkal, ribizlivel vagy akár céklával. A legjobb receptek hús nélkül, de nem csak vegáknak!

KAJAHU ebédjén jártunk, ahol Péter Annával, a Triffla gombaszaküzletből és Berényi Bogival, az Antipasti.hu-ról készítettünk húsmentes, gombás finomságokat, sok-sok friss, szezonális hozzávaló felhasználásával. Olyan izgalmas párosítások sültek ki, mint a tinóru és a szőlő, a rókagomba és a ribizli vagy a vargánya és a kávé. Ha szeretnél egy gyors, színes és isteni gombavacsorát készíteni, megosztunk veled néhány receptet Annától és Bogitól, amik garantáltan sikert fognak aratni akár nagyobb közönség előtt is. 

Vargánya kávéval és konyakkal pirítva

- 15 dkg vargánya

- 1 evőkanál frissen főzött presszó kávé

- 1 evőkanál konyak

- só

Mosd meg és szeleteld fel a vargányát, majd egy serpenyőben, kevés zsíron, magas lángon pirítsd át. Öntsd rá az egy evőkanálnyi konyakot és a kávét, hagyd elpárologni, majd sózd meg.

TIPP: A gombát csak közvetlenül felhasználás előtt szabad megmosni, mindaddig egyesével papírtörlőbe csomagolva, hűvös helyen tárold.

Tinórus-szőlős spagetti

- 20 dkg tinóru (lehet fagyasztott is)

- 20 dkg magozott fehér szőlő

- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva- 2 dl tejszín

- 1 evőkanál vaj- só- frissen őrölt fekete bors- egy csipet szegfűszeg

Pirítsd meg a vajon a szőlőt, a fokhagymát és a feldarabolt gombát. Öntsd fel tejszínnel, forrald sűrűre és fűszerezd. Aprítsd durvára egy botmixerrel, tálald spagettivel.

TIPP: A gombákhoz nagyon jól passzolnak a gyümölcsök, párosítsd a rókagombát ribizlivel, a vargányát szőlővel. Egy csokor friss koriander pedig bármelyik gombaételt feldobja.

Rókagombás céklasaláta ribizlivel

- 20 dkg sárga rókagomba

- 40 dkg roppanós, kemény, friss cékla

- 10 dkg ribizli (piros vagy fekete)

- 1 evőkanál olaj (hidegen sajtolt szezám vagy napraforgó)

- 1 evőkanál méz

- só

Tisztítsd meg a rókagombát, darabold fel és pirítsd pár percig olajon. Kockázd fel a céklát, majd magas lángon pirítsd meg a ribizlivel együtt. Tálald a gombával együtt, mézzel meglocsolva. A saláta jó köret lehet grillezett sajtok, fehér húsú halak mellé, ha szereted, friss korianderrel is megszórhatod.

Homoki szarvasgombás, tonkababos panna cotta

- 1/2 l zsíros, minimum 30% zsírtartalmú tejszín

- 2 evőkanál cukor

- 1 teáskanál reszelt homoki szarvasgomba

- 1/2 rúd vanília

- 1 és 1/4 kiskanál (kb. 2 g) agar-agar (zselatint helyettesítő, tengeri vörösmoszatból nyert sűrítőanyag)

- reszelt tonkabab

Forrald össze a tejszínt az agar-agarral, a cukorral és kapard bele a vaníliamagokat 5 percig kis tűzön, hogy csomómentes legyen. Az agar-agar csak forrás közben aktiválódik, figyelj rá, hogy teljesen feloldódjon a tejszínben. Add hozzá a szarvasgombát és a tonkababot. Egy szitán keresztül önts formákba a masszát, majd dermeszd 30 percig a hűtőben. Tálalás előtt süllyeszd a formákat forró vízbe, így könnyebben kicsúsznak.

TIPP: A szarvasgombát nem csak az ára, az íze miatt is fűszerként érdemes használni. Ízesíthetsz vele sós és édes életeket is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra