A március a japánoknál egyet jelent a cseresznyevirágzással, amit gyönyörű ételkölteményekkel ünnepelnek meg. Mutatjuk a legszebb virágokat és fogásokat.
Japánban a tavasz kezdetét a cseresznyefák, azaz a sakurák virágzása jelenti, amivel megkezdődik a több napon át tartó fesztivál is, a Hanami.
Fotó: Shutterstock
A Hanami idején minden a sakuráról szól, nem csak a természet öltözik cseresznyevirágba, az éttermek, cukrászdák és kávézók is szirmokkal bolondítják meg kínálatukat.
Fotó: Shutterstock
A Hanami szó a cseresznyefák virágzásában való gyönyörködést jelenti. Családi és baráti társaságok szabadulnak ki ilyenkor a természetbe a hosszú tél után, hogy megünnepeljék a jó időt és a virágba borult vidék szépségét. Megrakják étellel és itallal piknikkosaraikat, és egy fa alá telepedve együtt töltik a napot: beszélgetnek, táncolnak, énekelnek.
Fotó: Shutterstock
A mochi népszerű japán édesség, aminek a tésztája speciális, "nyúlós" rizsből készül. A Hanami idején cseresznyevirágggal dobják fel. Ez az ínyencség édes rózsaszín rizslepényből és vörösbabkrémből áll.
Fotó: Shutterstock
A macaron ugyan eredetileg francia sütemény, a japánok a cseresznyevirág szirmaival díszítve magukévá tudják tenni.
Fotó: Red Lemon Media
A sakura zselébe egész virág is belekerülhet, talán ez az egyik leglátványosabb Hanami édesség.
Fotó: Red Lemon Media
Személyes kedvenceim a palacsintatésztából készült, rózsaszín halacskák. A japánok híresek arról, hogy kreatívan készítik el a tányérravalót.
Fotó: Shutterstock
A cseresznyevirágot valóban mindenben felhasználják. Miért ne készülhetne belőle fagyi?
Fotó: Shutterstock
Meglepő, de a sakura a sós ízvilágban is helyet kap, bátran használják töltelékként a sushiban...
Fotó: Red Lemon Media
... vagy akár kínai bazsalikomos rizsgolyókban...
Fotó: Shutterstock
... amik tökéletes összetevői a kreatív, japán ebédnek,a bentónak, aminek elkészítésekor csak a képzelet szabhat határt. Fő, hogy legyen minél vidámabb és színesebb!
Fotó: Red Lemon Media
A Hanamiból az italok sem maradhatnak ki. A japán teakultúrában a cseresznyevirág is megtalálja a helyét.
Fotó: Red Lemon Media
A szaké, vagyis a rizsbor a japánok ősi itala, ami japánul általában a szeszes italokra utal. Ők ezt az italt nihonsu-nek nevezik. Tavasszal természetesen ebből sem hiányozhat a cseresznyevirág...
Fotó: Shutterstock
... ahogyan a pezsgőt is szirmokkal dobják fel, amivel koccinthatnak a virágzó cseresznyefákra és a tavaszra.
Fotó: Shutterstock
A március a japánoknál egyet jelent a cseresznyevirágzással, amit gyönyörű ételkölteményekkel ünnepelnek meg. Mutatjuk a legszebb virágokat és fogásokat.