Fánkszezonban (is) nagy kedvencünk a spanyol eredetű fánkféleség, a churros. Az alapja tulajdonképpen egy égetett tészta – csakúgy, mint a képviselőfánknak vagy a profiterolnak például, de a churrost forró olajban kell kisütni, nem pedig sütőben.
Készíthetünk vastagabb vagy vékonyabb tésztarudacskákat is. Mi a vékonyabbakat kedveljük, mert ezek jó ropogósra sülnek az olajban. Csokiszószba vagy karamellkrémbe, dulce de lechébe mártogatva az igazi! A vastagabb változatokat akár meg is tölthetjük mártogatás helyett.
Hozzávalók 2-3 emberes adaghoz:
2,5 dl víz
egy csipet só
1 tk. cukor
100 g vaj
150 g liszt
2 tojás
Beleforgatni:
kb. 80 g világos nádcukor (vagy sima kristálycukor)
1 tk. őrölt fahéj étolaj a sütéshez
Csokiszósz:
120 g étcsokoládé
1,5 dl habtejszín
1 ek. méz
1 ek. rum (elhagyható)
1. Az égetett tésztához a vizet a vajjal, a cukorral és a sóval forrásig melegítjük. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a lisztet. Majd visszatesszük a tűzhelyre, és pár percig kavargatjuk a lisztes tésztát: ekkor már elválik szépen az edény falától, és összeáll egy gombócba.
2. A tésztát pár percig hűlni hagyjuk. A tojásokat villával lazán felverjük, majd három-négy részletben hozzákeverjük a tésztához egy elektromos mixer segítségével. A kész égetett tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük.
3. Az étolajat felforrósítjuk. A habzsákból kb. 10 cm hosszú tésztarudakat nyomunk a forró olajba, majd minden oldalukat pirosra sütjük. A kisült fánkrudacskákat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk, majd még melegen fahéjas cukorba forgatjuk.
4. A csokiszószhoz a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokit, és simára keverjük. Hozzáadjuk a rumot is.
5. A churrost a kész csokiszósszal tálaljuk.