A cobbler – akárcsak másik nagy nyári kedvencünk, a morzsasüti vagy crumble – angolszász eredetű sütemény. Nagyon hasonlít a morzsasütire, hiszen itt is gyümölcs kerül alulra, a gyümölcs tetejére pedig ráhalmozzuk a tésztát.
Itt azonban nem omlós tésztát használunk, hanem egy lágyabb tésztát készítünk: ebből kanalazunk halmokat a gyümölcsrétegre. Ez a puhább, szaftosabb kevert tészta-jellegű borítás nagyon jól passzol a puhára sült gyümölcsréteghez.
Mi most sárgabarackot használtunk, de más évszakban érdemes más szezonális gyümölcsökkel (meggy, bogyós gyümölcsök) is kipróbálni! A sárgabarackhoz nagyon jól illik a dió, így a tésztát ezzel turbóztuk fel.
Hozzávalók egy nagy piteformához:
Gyümölcsös réteg:
kb. fél kg sárgabarack
2-3 ek. nádcukor
egy rúd vanília
Tészta:
150 g liszt
100 g darált dió
100 g vaj
70 g nádcukor
1 tk. sütőpor
1 tojás
1,5 dl habtejszín
1. A gyümölcsös réteghez a sárgabarackokat kimagozzuk, majd negyedekbe vágjuk. Kirakjuk a negyedelt barackkal a piteforma alját. A cukrot összekeverjük a vaníliarúd kikapart magjaival, és egyenletesen meghintjük vele a barackos réteget.
2. A tésztához a lisztet, a darált diót, a sütőport, a nádcukrot és a vajat összemorzsoljuk kézzel vagy S-késes aprítógépben.
3. Hozzágyúrjuk a tojást, majd hozzákeverjük a habtejszínt is. Egy lágy masszát kapunk – nagyjából egy muffintésztára hasonlít az állaga.
4. A tésztából evőkanállal halmokat teszünk a sárgabarackos rétegre. A halmokat nem kell nagyon sűrűn egymás mellé tenni, lehet egy kevés helyet hagyni közöttük, hiszen sütés közben még nőni fognak.
5. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük. Tálalásnál mehet mellé vaníliafagyi vagy tejszínhab is, egyik sem fogja elrontani!