Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Pavé Cobble Nagy-Britannia legjobb sajtja 2017-ben

2017. október 15. - eszabolcs

Pavé Cobble

Hogy is lesz egy sajt a UK legjobbja, ahol világszínvonalú cheddarok, goudák, lágy és félkemény sajtok versenyeznek? A Pavé Cobble egy különleges és kíváló juh sajtpiramis Somersetből, ami letarolta a 2017-es Britt sajtversenyt. A legjobb britt sajt, legjobb fehér penészes sajt, a legjobb kézműves sajtkészítő díjat és a legjobb angol sajtnak járó díjat is elnyerte a megalkotóinak.

pave-cobble-2_b.jpg

source: finecheese.co.uk

Először is kell hozzá kíváló tej, egy ötlet, hosszas kemény munka, rengeteg kísérletezés, tanulás és fejlődés. A Whitelake sajtműhely a kecske sajtjaikról híres, de összefogtak egy közeli juh tejtermelő gazdával. Az új sajtjaikba pedig minden tudásukat és tapasztalukat belerakták, aminek meg is lett az eredménye. Amikor pedig ilyen mestermű születik, a sajtkészítő elit elismerő tapsvihara mindent elárul!

"A sajtversenyen a nyertesek nyilatkozata: Minden sajt amit White Lakenél készítünk a non stop kísérletezés és innováció eredménye."

A Pavé Cobble egy lactic tipusú juhsajt, ami azt jelenti hogy egyáltalán nem vagy nagyon kevés oltót használnak a készítéséhez. A tej lassú, de természetes és kultúrával segített savanyodását használják, hogy elérjék a tej megalvadását. Az alvadékot óvatosan kézzel törik és merik, majd hosszasan hagyják magától ülepedni, préselés nélkül. 

pave-cobble4_b_jpg_source_finecheese.jpg

source: finecheese.co.uk


Ezt a sajtot lapos tetejű piramis formákban készitik, majd hamuba forgatják. A kérge kemény, fehér penészes camambertekre emlékeztető, roppanós, de sokkal pikánsabb és enyhén kékpenészes-pince ízű, de még nem zavaróan.

Egy könnyed és igazi csemege sajt, szinte krémtúrós belsővel. A belsejének enyhén savanykás, túrós, citrus gyümölcsökre emlékeztető íze van. Ha hagyjuk akkor szobahőmérsékleten percek alatt, krémesen folyóssá tud válni a kéreg alatt. 


A sajtot a tavaszi klasszikus bicikli versenyek tiszteletére a belgiumi és észak francia macskaköves útvonalairól nevezték el, amelynek a nyertese egy valós macskakövet is kap a végén. Ezeket az utakat hívják Pavéknak.

Ez a macskakő kinézetű különösen nehezen elkészíthető sajt szimbolizálja az út nehézségét, amin minden sajtkészítő keresztül kell, hogy menjen, ha meg akarja nyerni a legjobbaknak járó díjakat!

Nagy gratula a White lake sajtkészítőinek, abszolút megérdemelték. Remélem majd tudok farmvizitet is tenni náluk és akkor hosszabban írni a sajtjaikról.

Még a Sheep Rustler nevű sajtjukat kóstoltam, ami a legjobb modern britt sajt díjat nyerte 2017-ben. Kellemes, enyhén diós izű félkemény 3 hónapig érlelt juh sajt. Nem volt rossz, de nem volt igazán különleges sem.

 További részletek:

http://www.whitelake.co.uk/sheep-cheeses/

http://www.britishcheeseawards.com/news/pave-cobble-announced-as-supreme-champion-at-the-british-cheese-awards-2017

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr3112983410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog