A karácsony egyik emblematikus desszertje, illatozó finomsága a mézeskalács. Egy nagy fémdobozba eltéve, egy-két almaszeletet mellévágva bátran elkészíthetjük már hetekkel hamarabb is, hiszen hosszan megtartja majd puhaságát.
Hozzávalók:
- 15 deka rizsliszt
- 15 deka őrölt mandula - vagy mandulaliszt
- 5 deka vaj
- 5 evőkanál méz
- 5 deka eritrit
- 1 nagy vagy két kicsi tojás
- 1 púpozott teáskanálnyi gluténmentes mézeskalács-fűszerkeverék
- sütőpor
Egy kicsi lábasban alacsony lángon melegítsük össze a mézet a vajjal és az édesítőszerrel, majd húzzuk le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Egy tálban keverjük össze a rizslisztet, az őrölt mandulát, a mézeskalács-fűszerkeveréket és a sütőport, adjuk hozzá a tojást, majd a mézes-vajas masszánkat. Alaposan keverjük össze, amíg homogén állagú nem lesz és enyhén olajos kézzel formázzunk belőle egy kis bucit. Csomagoljuk folpack-ba, egy éjszakára hagyjuk pihenni a hűtőben, hogy az ízek és az aromák összeérjenek.
Másnap rizslisztes nyújtódeszkán nyújtsuk ujjnyi vastagságúra és kedvünk szerint különböző formákat szúrkáljunk ki belőle. Tegyük szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe, díszítsük olajos magvakkal és előmelegített sütőben, körülbelül 180 fokon nagyjából 7-8 perc alatt süssük aranybarnára.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.