További Tudomány cikkek
- A madarak harcolnak és udvarolnak is alvás közben
- A nem őszinte viselkedésformák átszövik mindennapjainkat
- Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a napelemparkok telepítését
- Eddig ismeretlen fajokat és hegyeket is találtak a víz alatt és a víz fölött is
- Van, aki még a szekrény hátuljában árválkodó bögrét is megsajnálja
Nagyüzem |
Ha azonban egy tudós fogyaszt ilyesmit, mint azt Dr Stephen Rennard is tette, akkor hajlamos elgondolkodni a hogyanokon és a miérteken, ahogy egy kutatótól elvárható. Ezért a levesesfazék bekerült a laborba, a tudósnejek, pedig éjjel nappal nagyiparban főzték a tyúkokat, az emberi haladás szolgálatában.
A leveskutatás egy cseppet sem meglepő eredménnyel zárult, a nebraskai egyetem tudósai tudományosan is bizonyították, hogy a tyúkhúsleves hatásos a megfázás tüneteinek kezelésére.
De miért és hogyan? Részletekre bontva a következőket állapították meg. A párolgó forró leves jót tesz a légutaknak, a pára belégzése az orrunkat ,,tiszticcsa" illetve a torokfájást is kezeli.
Az elmélet szerint a megfázás során nagy számban termelődnek fehérvérsejtek, amelyek mozgás közben nyálkát termelnek, ami köhögést, illetve orrdugulást okozhat. A leves összetevői azonban lassítják a sejtek mozgását, ezzel segítve a tünetek enyhülését illetve elmúlását.
|
Dr. Rennard persze inkább csak saját maga, illetve társai kíváncsiságának kielégítésére fogott a kísértletbe, hiszen gyakorlati haszna nem sok van. Szerinte elképzelhető, évtizedek múlva is olvassák majd tanulmányát, de valószínűleg csak a receptek miatt.
Mindenesetre a kísérlet alatt mindenki nagyszerű leveseket kanalazgatott, illetve valószínűleg alaposan jóllakott, ha ugyan nem utálta meg egy életre a tyúkhúslevest.