Pénteki süti: tiramisu

Ideális nyári desszert: nem kell hozzá bekapcsolni a sütőt, és hűtve kell enni. Egyébként bátran lehet még nyáriasabbra variálni, a kávét és a kakaóréteget idénygyümölcsökre cserélni, finom eperrel, de akár citromos krémmel is. Ebben az esetben még jobb, ha az alkoholt is hozzáigazítjuk: citromoshoz pl limoncello, epreshez eperbor, cointreau, vagy egy nem túl édes tokaji bor.

tiramisu3

A tiramisu ráadásul pofonegyszerű is, az igazán finom végeredmény titka az, hogy tényleg vegyünk jót abból néhány dologból, ami kell hozzá. A mascarpone nem tejföl, a babapiskóta meg nem fűrészporos lap. Mascarponéból az itthoni mezőny elég lapos, abban viszont teljesen jól muzsikál a spar, az aldi és a lidl saját márkása is (nem a light, a zsíros!. Babapiskótából pedig arra érdemes vadászni, amin a Savoiardi felirat díszeleg, ebből egy nagy csomag kétszerre is elég.

Hozzávalók

kb. 20 dkg savoiardi
50 dkg mascarpone
3 friss tojás, közvetlenül felhasználás előtt alaposan (!) megmosva, aztán fehérje, sárgája szétválasztva
3-4 ek cukor, édesszájúaknak több
2 tk vanília esszencia, vagy a cukor egy része helyett vaníliás cukor (nem vanilin!)
1,5-2 dl erős, rövid presszókávé (gyerekeseknek lehet koffeinmentes)
1,5-2 dl rum vagy amaretto*, vagy más
sötét kakaópor

*Nálunk (mármint Magyarországon) nagyon megy ez az amarettós tiramisu vonal, és szuperfinom is, de amikor olasz tiramisu recepteket néztem, meglepődve láttam, hogy náluk leggyakrabban Marsalát (édes desszertbor) vagy rumot javasolnak bele. Azért ha van kéznél amaretto, ne sajnálják ki belőle.

tiramisu1-tile

1. A mascarponét és a tojások sárgáját robotgéppel jó alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, és az alkohol felét, azzal is elkeverjük.

2. A fehérjéből kemény habot verünk. Óvatosan a mascarponés masszához forgatjuk.

3. Egy mélytányérba összeöntjük a kávét a maradék alkohollal.

4. Magunk elé készítünk egy - lehetőleg szögletes - tálat. Vagy, ha fontos, hogy szépen tudjuk majd tálalni, üvegpoharakat vagy tálkákat, az egyszemélyes adagoknak.

5. A babapiskótákat egyesével, egy pillanatra a kávéba mártjuk. Nem kell áztatni, a savoiardi olyan, mint a szivacs, így is eleget fog felszívni, de nem fogja szétáztatni az egész desszertünket.

6. A megmártott babapiskótákkal egy rétegben kirakosgatjuk a tál alját. Ha ez megvan, rákanalazzuk a krém felét.

7. Jön a második réteg kávéba mártott babapiskóta. Majd a krém másik fele.

8. Minimum 4-6 órát álljon lefedve a hűtőben, hogy összeérjen. A tetejét közvetlenül tálalás előtt hintjük meg szitából, vékony rétegben a cukrozatlan kakaóporral.

Ha fontos a szép tálalás, lehet egyszemélyes adagokat csinálni
Ha fontos a szép tálalás, lehet egyszemélyes adagokat csinálni

Nyers tojás: évek óta rendszeresen csinálok tiramisut ugyanígy, még sosem kaptunk szalmonellát. Fontos, hogy a tojás friss legyen (én tudom honnan jön, és mikori), és közvetlenül felasználás előtt (de nem korábban!) extraalaposan megmosom. De ha valaki aggódik, egy csomó lehetősége van.

A legegyszerűbb: kicsit emelni a mascarpone mennyiségén, és elhagyni a tojást.

A közepes: a mascarponét kevés (1 dl) felvert tejszínhabbal lazítani. (ezt választanám utoljára)

A hardcore: a tojások sárgáját hőkezelni, vagyis vízgőz fölött addig keverni, amíg krémes nem lesz, aztán,ha ez megvan, addig verni robotgéppel, amíg kemény hab nem lesz belőle. Ez idő, és ha túlverjük, kuka az egész.

Oszd meg másokkal is!
Mustra