Pénteki süti: citromkenyér

Ezzel a sütivel kapcsolatban egyetlen egy dolog nem ér: nem szabad kalóriatakarékosságból lespórolni a tetejéről a szirupot és a mázat. Ezek a szirupos sütik pont attól lesznek tökéletesek, hogy meglocsoljuk őket a végén, enélkül sem az állaga, sem az íze nem lesz az igazi.

2013. márc 012(1)
Piszke

És ez a citromos még viszonylag visszafogott, léteznek olyan verziók, citromosban, csokisban is ismerek ilyen, ahol a kész süteményre még rálocsolunk további 20-25 deka cukrot, szóval értékelhetjük úgy is, hogy ez a recept valójában szinte diétás...

Hozzávalók (20 cm-es fémformához, kb. 15 szelethez)

20 dkg liszt
10 gr sütőpor
fél tk.só
15 dkg cukor
3 tojás
100 gr görög joghurt
30 ml citromlé
10 dkg olvasztott vaj 
2 citrom reszelt héja

a sziruphoz

0,5 dl citromlé
4 dkg cukor

a mázhoz

3 dkg porcukor
25 ml citromlé

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  2. Az első három hozzávalót tálba szitáljuk.
  3. A második négy hozzávalót kézi mixerrel pár percig verjük, majd hozzámixeljük az olvasztott vajat.
  4. A száraz és a nedves hozzávalókat simára keverjük, közben hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat is.
  5. Sütőpapírral bélelt 20cm-es fém dobozformába öntjük és a sütő középső rácsán kb. 50 percig - tűpróbázva – sütjük.
  6. A lezárt, nyitott ajtajú sütőben még 15 percig pihentetjük, majd a formában, rácson hűtjük tovább fél órát. Ezután a formából kiborítjuk, megszurkáljuk egy fogpiszkálóval, és a cukorból és citromléből főzött, kissé beforralt sziruppal meglocsoljuk.
  7. A mázhoz a porcukrot és a citromlével elkeverjük és bevonjuk vele a süti tetejét.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek