Mi a különbség a fehér és barna tojások között?

2015.11.22. 07:14

Ha az ember belenéz egy tojástartóba a boltban (vagy opcionálisan a fészekbe a tyúkól sarkában), kétféle dolgot láthat benne: fehér vagy barna héjú tojásokat. Nyilván mindenkiben felmerült már a kérdés, hogy mi a különbség a kettő között, és egy egész sor közhiedelem és népi bölcsesség is foglalkozik ezzel, egymásnak teljesen ellentmondó tartalommal, hogy melyik a finomabb, egészségesebb, melyiknek vékonyabb a héja, melyikből jobb süteményt sütni, és melyikből inkább rántottát.

Nos, a tudósok megvizsgálták a kérdést, és az alapos kutatás után arra jutottak, hogy az égvilágon semmi különbség sincs az eltérő színű héj mögött a tojásokban. Ugyanaz a tartalom, ugyanaz az íz, ugyanaz az összetétel.

A tojás héjának színe a tyúkok tollazatával áll összefüggésben: a fehér tollúak általában fehér héjút tojnak, a barnák és vörösek pedig barnát. Ez sem törvényszerűség, előfordulhat, hogy nem stimmel a tojás és a tyúk színe, de a statisztikák szerint túlnyomórészt azért igen. Amerikában erősen tartja magát az a nézet, hogy a barna tojás jobb és egészségesebb, és ezt látszik alátámasztani az is, hogy jellemzően drágább, mint a fehér (Magyarországon általában nem eszerint változik az ár, hanem méret alapján). És érdekes módon ebben is van igazság.

Kövessen minket a Facebookon is!

A paradoxon nyitja az, hogy a fehér tollú tyúkok általában kisebbek és kevesebbet esznek, mint a barnák/vörösek, viszont átlagosan ugyanakkora tojásokat tojnak. Ebből fakad, hogy nagyipari méretekben, az úgynevezett csirkegyárakban gazdaságosabb fehér tyúkokat tartani, ennek pedig az az eredménye, hogy a fehér tojást olcsóbban lehet termelni. A háztáji baromfiudvarokban viszont teljesen véletlenszerűen keverednek a különféle színű csirkék, ezáltal a tojások is. A tojás minősége alapvetően attól függ, hogy a tyúkot milyen körülmények között tartják, és mivel etetik, így végül oda lyukadunk ki, hogy a barna tojás a gyakorlatban mégis csak finomabb, mert kisebb eséllyel származik nagyüzemből. Kivéve, hogy a drágább tojás egyenlő jobb minőségű tojás közhiedelem annyira erős lett, hogy a tehetősebb rétegek elkezdtek direkt barna tojást venni drágábban, abban a hitben, hogy az egészségesebb. Erre pedig az élelmiszeripar is rámozdult, és ki is szolgálják ezt az igényt a fehérnél drágább, de ugyanúgy csirkegyárban készült tojással.

Így végül is már megint ott tartunk, hogy önmagában a tojáshéj színe semmit nem mond a tojás minőségéről. És hogy teljes legyen a tanácstalanság az amerikai agrárügyi minisztérium vizsgálata 2010-ben azt is kimutatta, hogy nincsen statisztikailag kimutatható különbség a háztáji, organikus tojás és a csirkegyári tucattojás között összetételben.

A végeredmény tehát: a fehér és barna héjú tojások között kizárólag a héjuk színében van különbség.

Bónusz mini-maistanultamvalamit a végére: az USA-ban illetve az EU-ban árult tojások kölcsönösen illegálisak lennének a kereskedelmi forgalomban. Amerikában ugyanis az az előírás, hogy minden boltba kerülő tojást meg kell mosni és fertőtleníteni, az EU-s szabályozások szerint viszont ez kimondottan tilos.

(A Ma is tanultam valamit rovat java sok új tartalommal megjelent könyvben is, az Index grafikusainak illusztrációival, ide kattintva tud belelapozni.)

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM