Miért kerget a vécére a kávé?
További Ma Is Tanultam Valamit cikkek
- Ingadozó, de örök vonzerővel bír a Föld mágneses tere
- Perzselő hőség uralkodik rajta, mégis jég fedi a Naphoz legközelebb eső bolygót
- Szó szerint halálra tudjuk magunkat nevetni, többen megjárták már
- Módosult génjeik vannak a lustáknak, de nem kell ebbe beletörődni
- Tíz hónapon át földet sem érnek, mégis élnek és virulnak
Képzeljen el egy álmos késő őszi reggelt. Nem lesz nehéz, elvégre ma is pont egy ilyen volt. Alig aludt valamit, de kelni kell, vár a munka. Kitámolyog a konyhába, félálomban felrak egy kávét. Pár percet még elvegetál valahogy, aztán a forró italnak előbb a szaga csapja meg, a bögrét szorongatva pedig már érzi, hogy talán ma is képes lesz emberként viselkedni. Aztán négy perc múlva rohan a vécére.
Az Amerikai Kémiai Társaság videója szerint tízből három kávéivónál nagyjából ennyi időre van szükség ahhoz, hogy ne csak az agyukat, de a vastagbelüket is felébressze egy csésze fekete. De vajon mi okozhatja, hogy a kávé ilyen erősen ingerel a kakilásra? Vagy a téma meglepően alulkutatott, vagy a kávé túl összetett és nehezen megfejthető ital, mindenesetre teljesen egyértelmű válasz még mindig nincs. A tudósoknak viszont már sikerült kizárniuk néhány tévhitet, és magát a hatásmechanizmust is azonosították.
A kávéban majdnem ezerféle vegyület található meg, és még mindig nem tudjuk, hogy pontosan melyik anyag vagy anyagok felelősek a hashajtó hatásért. Azt viszont igen, hogy ezek mit művelnek a gyomorban, ha már bekerültek a reggeli kávéval. A lényeg, hogy a kávé két olyan hormon termelését is serkenti, amelyek segítik az emésztést: a gasztrin beindítja a vastagbél perisztaltikus mozgását, a kolecisztokinin pedig az epehólyag patkóbélbe ürüléséért felel. Ezen kívül a kávé savassága is közrejátszhat, tartalmaz ugyanis egy klorogénsav nevű vegyületet, amely fokozza a gyomorsavtermelést. A felgyorsuló emésztés és az intenzívebb bélmozgás pedig együttesen ahhoz vezet, hogy a szervezet hamarabb szabadulna a salakanyagtól.
Korábban azt gondolták, hogy a koffein felelős a felgyorsuló emésztésért, de mivel a koffeinmentes kávé ugyanilyen arányban bizonyult hashajtónak, a koffeintartalmú üdítők viszont egyáltalán nem, világos, hogy valamilyen másik összetevő állhat a dolog mögött.
Hasonlóan tévhitnek bizonyult az is, hogy mivel a kávé vizelethajtó hatású, nem lehet egyben hashajtó is, hiszen a dehidratáció éppen hogy székrekedést okozna. Egy 2003-as kutatás azonban megállapította, hogy a rendszeres kávéfogyasztóknál gyakran alakul ki erős tolerancia az ital vizelethajtó hatásával szemben. Náluk napi két-három csésze kávé egyáltalán nem befolyásolja a vizeletmennyiséget.
(A Ma is tanultam valamit rovat java sok új tartalommal megjelent könyvben is, az Index grafikusainak illusztrációival, ide kattintva tud belelapozni.)
Rovataink a Facebookon